top of page

LOKACIJE

KinoSiska_MENT_01_PhotoAlesRosa.jpg

Photo:Aleš Rosa

KINO ŠIŠKA

Trg prekomorskih brigad 3
www.kinosiska.si

Šiška je prepoznana po svojih dveh vrhunskih koncertnih dvoranah, večji Katedrali ter klubski Komuni, nepogrešljivi za MENT pa sta tudi večnamenski preddverji v pritličju in prvem nadstropju. Kino Šiška je od leta 2009 osrednja slovenska institucija na področju sodobne koncertne ponudbe, ki jo dopolnjujeta programa vizualne in uprizoritvene kulture. Letno gosti več kot 300 dogodkov z več kot 100.000 obiskovalci. Uveljavljene znamke Kina Šiška so skozi leta postale del prepoznavne kulturne podobe Slovenije: festival in konferenca MENT Ljubljana, galerija DobraVaga, mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, mednarodni festival stripa Tinta in prva slovenska liga osnovnošolskih ter srednješolskih glasbenih skupin Špil liga.

image.jpg

AKC METELKOVA MESTO

Photo:Andraž Kajžer

Masarykova 24      
http://www.metelkovamesto.org/

Metelkova Mesto deluje kot avtonomni kulturni in družbeni prostor, ki zaradi svoje zgodovinske dediščine in prostorske umeščenosti velja za enega najpomembnejših prostorov mladinske in neodvisne kulture v Sloveniji. Center mesta bogati s svojim sproščenim vzdušjem, umetniško izraznostjo in glasbeno raznovrstnostjo. Festival MENT se odvija v metelkovskih klubih Channel Zero, Gala hala, Klub Gromka in Menza pri koritu.

galahala

GALA HALA 

Photo:Aleš Rosa

AKC Metelkova mesto      
http://www.galahala.com/

Največji metelkovski klub je že dve desetletji središče neodvisne glasbene produkcije. Gala je dom najraznovrstnejšim DJ večerom, hip-hop dogodkom, serialkam, delavnicam, mednarodnim koncertom in številnim drugim glasbenim dogodkom. Poleti je nujen obisk Galinega vrta.

ch0

Foto:Maša Gojič

CHANNEL ZERO 

AKC Metelkova mesto      
http://www.ch0.org/

Najbolj plesno naravnan klub na Metelkovi nudi zatočišče nočnim rejvom in brezmejnim kitarskim zvokom že od leta 1993. Channel slovi po nizkim frekvencam prijaznemu ozvočenju in skritemu balkončku, ki nudi skoraj ptičjo perspektivo nad dogajanjem na odru in plesišču.  

gromka

KLUB GROMKA  

Foto:Lenart Lukšič

AKC Metelkova mesto      
http://www.klubgromka.org/

Punk, hardcore, sludge… najtrši in najodpornejši žanri so tukaj doma. Toda Gromka je tudi klub, ki se lahko pohvali z nadvse raznovrstnim, slogovno razgibanim programom, ki med drugim vključuje koncerte jazza in sodobne improvizirane godbe, literarne večere ter alternativni teater.   

menza

MENZA PRI KORITU

Foto:Katja Goljat

AKC Metelkova mesto      
http://www.menzaprikoritu.com/

Legendarni steber sredi Menzinega odra si počasi zasluži status kulturne dediščine. Na njem je namreč slonelo nešteto glasbenikov z vseh koncev sveta. Menza s svojim programom podpira neuveljavljeno, neformalno in nasploh drugačno sceno.   

sme

Photo:Nada Zgank

STARA MESTNA ELEKTRARNA

Slomškova 18
http://www.bunker.si/

Nekoč revolucionarna tovarna je danes polna novih vsebin. Ta veličasten tehnični spomenik je eden redkih ohranjenih primerkov industrijske arhitekture v Sloveniji. Prizorišče, ki je osredotočeno na gledališko produkcijo, zaradi zasedenosti redkeje gosti koncerte, so pa ti zato še toliko večje doživetje.

cukrarna

CUKRARNA

Photo:Miran Kambič

Poljanski nasip 40
https://cukrarna.art/

Z odprtjem Cukrarne septembra 2021 je slovenska prestolnica dobila nov prostor za predstavitve sodobne umetnosti in prostor, kjer se izvajajo procesi artikulacije misli, produkcije in prezentacije sodobnih umetniških projektov – tako na področju vizualne kot tudi intermedijske, performativne, zvočne, glasbene in ostalih oblik umetnosti. Cukrarna je sicer nastala leta 1828 kot rafinerija sladkorja, se v naslednjih desetletjih hitro razvijala ter postala prva prava tovarna v regiji in sredi 19. stoletja največja sladkorna rafinerija v monarhiji. Po pisani zgodovini njenih stanovalcev, je bila med letoma 2018 in 2021 izvedena prenova, stavba pa je bila predana v upravljanje javnemu zavodu Muzej in galerije mesta Ljubljane. Cukrarna je zaradi svojega statusa kulturnega spomenika doživela konservatorsko reinterpretacijo, pri čemer sta bila ohranjena videz strehe in originalni zunanji obod, torej ostenje s 366 okni.

tabor

DVORANA DIJAŠKI DOM TABOR

Photo:Juta Kozar

Kotnikova 4
https://ddt.si

Ob ustanovitvi dijaškega doma po drugi svetovni vojni so bili dijaki natrpani po sobah v takem številu, da so bili primorani spati na trinadstropnih pogradih. V celem domu ni bilo niti ene učilnice ali prostora za druženje. Učili so se kar v sobah, pogosto v svojih posteljah. Edini večji skupni prostor je bila dvorana, v kateri so kmalu začeli prirejati plese. Po tem, ko smo ta skriti biser ponovno odkrili leta 2020, se tja letos z veseljem vračamo.

zorica

Photo:Marcel Obal

ZORICA

Zorica je svež ljubljanski bar z veliko teraso, odprt predlani poleti tik nad klubom K4, s katerim je prek stopnišča tudi neposredno povezan. Je zunanje in notranje prizorišče za številne DJ večere in koncertne dogodke, sejmišča, predstavitve in raznovrstne sveže serialke, ki služi kot podaljšek oziroma mlajša sestra kluba K4. S hostlom tik nad prizoriščema je zaključena t.i. Lok4cija, novo poglavje legendarnega naslova na Kersnikovi 4.

k4

KLUB K4

Photo:Bernarda Conic

Kersnikova 4
www.klub-k4.si

Klub K4 je eno vodilnih ljubljanskih klubskih prizorišč že več kot 3 desetletja. Popularna ljubljanska klet redno servira program, ki vključuje domače kolektive, lokalne talente in priznana mednarodna imena od techna, housa, trapa, electra do drugih raznovrstnih scen.

bottom of page