top of page

MENT Ljubljana

21.–24. 2. 2024

Festival & konferenca

MENT Ljubljana je eden vodilnih predstavitvenih festivalov in glasbenih konferenc v Srednji in Vzhodni Evropi ter največji tovrstni dogodek v regiji. Je večkrat nagrajeni festival glasbenih odkritij, ki v simbiozi s konferenco omogoča predstavitev glasbenih izvajalcev iz cele Evrope pred mednarodnimi glasbenimi profesionalci in občinstvom. Na zadnji ediciji (marec 2023) je v treh dneh na 13 odrih širom Ljubljane nastopilo 76 izvajalcev iz 20 držav, ki so žanrsko prehajali od neodvisnega rocka, popa, elektronike in folk-rocka do hip-hopa in DJ nastopov. Deveto edicijo je v treh dneh obiskalo več kot 6.000 obiskovalcev, med katerimi so prevladovali domači, veliko pa je bilo tudi tujih, predvsem iz okoliških držav – Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije in Italije.

Mednarodna konferenca se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost. Konference, ki je največji tovrstni dogodek v širši regiji, se je udeležilo 700 tujih in domačih glasbenih profesionalcev (organizatorjev festivalov, vodij koncertnih prizorišč, založnikov, glasbenih agentov, menedžerjev, predstavnikov promocijskih agencij, medijev in drugih strokovnih delegatov). Sodelujoči delegati so prišli iz 31 držav.

 

Medijski odzivi v zadnjih letih prihajajo iz cele Evrope in širše. Nastopajoče zasedbe so se pojavile tako v različnih lokalnih in regionalnih evropskih medijih kot tudi v svetovno znanih KEXP Radio, BBC Radio, Clash, The Wire, Under the Radar, The Quietus, The 405, Drowned in Sound in drugih. Dogodek se je izkazal za izjemno uspešnega – tako glede obiska kot kakovosti izvedbe in pozitivnega odziva.
 

Za leto 2024 pripravljamo deseto edicijo festivala in konference. 

aboutment3.png
aboutment1.png

"To je resnično predstavitveni festival, ki kanalizira zefir upora, ki je prisoten v cvetočih ljubljanskih alternativnih in umetniških skupnostih, in kljubovalno gestikulira k novim evropskim glasovom, ki si povsem zaslužijo širše občinstvo, na Balkanu in zunaj njega."
KIERAN MACDONALD-BROWN, CLASH MAGAZINE, 2023

 

"Za tega recenzenta so obljubo, kaj bi lahko bilo »normalno«, odmevali spomini na festival, ki je bil veliko več kot »predstavitveni festival«. Toda ali sem spomine nadgradil v nekaj več, v neko mitsko nirvano zaradi vsega, kar je sledilo? Pričakovanja od MENTa so bila ogromna. Se lahko izpolnejo? K sreči je odgovor DA... Pretakale so se enake nezahtevne, prijazne in povezane vibracije, izjemno kuriran program je izpodbijal kakršnokoli idejo o anglo-ameriški izjemnosti v glasbi in zagotovil občutek sodelovanja, ki ga pogosto pogrešamo na otoku Brexit v teh dneh. To je bil še en MENT, brez dvoma eden najboljših festivalov naokoli.”
JAMES THORNHILL, UNDER THE RADAR, 2023

aboutment2.png

"Najboljše pri priljubljenih krajih in dogodkih je dejstvo, da še vedno znajo presenetiti. MENT Ljubljana je ena tradicionalnih priljubljenih festivalskih postaj. Zaradi prijaznega in hkrati kreativnega vzdušja, prijetnih prostorov v katerih se dogaja, kot tudi zaradi izbora zasedb, ki med predstavitvenimi festivali skoraj nima konkurence. Pa tudi zato, ker je vsako leto drugačen."
FULL MOON MAGAZINE, 2023

Pravijo


Festival se osredotoča na lokalne, regionalne in manj zastopane evropske scene, vendar gosti izvajalce iz cele Evrope. Podobno je z glasbenimi profesionalci, prisotnimi na konferenci.
V zadnjih devetih letih smo gostili

predstavnike raznovrstnih festivalov:
Glastonbury, Sziget, Roskilde, Pohoda, Le Guess Who?, Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, Les Trans Musicales, Rock 4 People, ESNS, Waves Vienna, Reeperbahn, Haldern Pop, Monkey Week, Taksirat, Europavox, Pop-Kultur, Electric Castle, EXIT, INmusic, Positivus, MetalDays, Punk Rock Holiday, Atlas Weekend, Colours of Ostrava, Elevate, Fusion, Skaņu Mežs, 8 Festival, Arsenal, Flaam, Sharpe, Butik, Druga Godba, Sonica  …

založb:
Sire Records, Warner Music Group, Universal Music, Virgin Music, One Little Indian, PIAS, City Slang, Glitterbeat, Ghostly International, Beggars Group, Hyperboloid, Ink Music, više manje zauvijek, Dallas Records, Menart, Subroutine, Bassivity Group, Pop Depression …

glasbenih booking agencij:
ATC Live, CAA, Primary Talent, Paradigm, Earth, Toutpartout, Belmont, Pitch & Smith, EBB Music, Powerline, LittleBig Agency, Swamp Booking, Runway Artists, Charmenko, Ink Music, More Zvukov, Ekipa, Paper and Iron, Scorched Asia, Analog Agency, A Gauche de la Lune, SPFM …

koncertnih promotorjev in prizorišč:
Parallel Lines, Go Ahead, Password Production, Yugofuturism, Los Angeles Agency, Pozitivan Ritam, Good Taste, Heartnoize, WORM, DamnLoud, A38, Paradiso, 4AD, Azimut, Distune, Hangtime, KSET, Mochvara, Tvrđava kulture Šibenik, Fleda, Kabinet Múz, Palác Akropolis, HALL, Sveta bar, MKC Skopje, Klub Stodoła, Dom Omladine Beograda, Nová Cvernovka, Cankarjev dom, Gala hala, Channel Zero, Klub Gromka …

menedžmentov:
Ink Music, 3s Management, Chimes, Every Little Thing, Hoof  ...

glasbenih medijev:
KEXP, The Wire, Under the Radar, The Quietus, Clash, BBC, Loud and Quiet, Louder Than War, The 405, Drowned in Sound, Full Moon Magazine, IQ Magazine, beehype, Noisey Austria, Ravnododna, Muzika.hr, FM4, DIY Magazine, Electronic Sound, Inverted Audio …

sync agencij:
Thag's Agent, Lusitanian, Eastaste, musicsupervising.com …


PR agencij:

Factory 92, Global Publicity, Liberty Music, popup-records …
 

mrež:

IMPALA, Liveurope, INES, ETEP, RUNDA, Keychange, EMEE ...

digitalnih distributerjev:
The Orchard, TuneCore, Bandcamp, Spotify, Phonofile, Believe Digital …

in drugih z glasbo povezanih podjetij ter predstavništev in pisarn za glasbeni izvoz. Na konferenci je močna prisotnost profesionalcev iz regije – predvsem iz Hrvaške, Srbije in Makedonije ter iz bližnjih držav: Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške, Italije, Nemčije.

platforma

MENT

MENT kot platforma podpira in promovira slovenske izvajalce in avtorje v tujini. To počne v sodelovanju z znamko Music Slovenia in v sklopu različnih evropskih mrež (INES, ESNS Exchange, HEMI …). 


V okviru dejavnosti platforme MENT je od leta 2014 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 57 slovenskih zasedb ter izvajalcev in skupaj izvedlo 187 nastopov v 16 različnih državah. MENT v sodelovanju s SIGIC (Slovenski glasbenoinformacijski center) od leta 2014 organizira predavanja in delavnice na temo glasbenega posla, poimenovane fundaMENT. Na njih domači in tuji glasbeni profesionalci predajajo znanje zainteresirani javnosti. 

Ekipa

Andraž Kajzer / umetniški direktor in vodja festivala
Miran Rusjan / menedžer konference
Jera Topolovec / asistentka menedžMENTu
Jaša Bužinel / announceMENT –  odnosi z mediji, prevodi in lektura
Dominika Maša Kozar / digitalni marketing
Matic Urbanc / delegati & sprejemi
Jure Brglez / visual departMENT
Tina Ocvirk / visual departMENT
Matic Lovšin / web departMENT
Mitja Bravhar / financeMENT
Anja Pia Biščak / trženje
Urška Črnič / administracija
Andreja Bolčina / vodja produkcije
Matej Ahlin / tehnična produkcija
Črt Batagelj / tehnična produkcija 
Marijo Zupanov / vodja prostovoljcev
Dora Trček / appointMENT
Lara Mejač / appointMENT
Urška Kleindienst / appointMENT

+ ekipa Kina Šiška, ekipe klubov, stage menedžerji, vozniki, prostovoljci in vsi ostali, ki so priskočili na pomoč

Producent dogodka je Kino Šiška, zanj: Simon Kardum
Koproducent konference je SIGIC, zanj: Primož Kristan

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

bottom of page