top of page

MENT Ljubljana

29.–31. 3. 2023

Festival & konferenca

MENT Ljubljana je eden vodilnih predstavitvenih festivalov in glasbenih konferenc v Srednji in Vzhodni Evropi ter največji tovrstni dogodek v regiji. Je večkrat nagrajeni festival glasbenih odkritij, ki v simbiozi s konferenco omogoča predstavitev glasbenih izvajalcev iz cele Evrope pred mednarodnimi glasbenimi profesionalci in občinstvom. Na zadnji ediciji (junij 2022) je v treh dneh na 15 odrih širom Ljubljane nastopilo 78 izvajalcev iz 24 držav, ki so žanrsko prehajali od neodvisnega rocka, popa, elektronike in folk-rocka do hip-hopa in DJ nastopov. Osmo edicijo je obiskalo 6.000 obiskovalcev, med katerimi so prevladovali domači, veliko pa je bilo tudi tujih, predvsem iz okoliških držav – Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije in Italije.

Mednarodna konferenca se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost. Konference, ki je največji tovrstni dogodek v širši regiji, se je udeležilo več kot 500 tujih in domačih glasbenih profesionalcev (organizatorjev festivalov, vodij koncertnih prizorišč, založnikov, glasbenih agentov, menedžerjev, predstavnikov promocijskih agencij, medijev in drugih strokovnih delegatov). Sodelujoči delegati so prišli iz 35 držav.

 

Medijski odzivi v zadnjih letih prihajajo iz cele Evrope in širše. Nastopajoče zasedbe so se pojavile tako v različnih lokalnih in regionalnih evropskih medijih kot tudi v svetovno znanih KEXP Radio, BBC Radio, Clash, The Wire, Under the Radar, The Quietus, The 405, Drowned in Sound in drugih. Dogodek se je izkazal za izjemno uspešnega – tako glede obiska kot kakovosti izvedbe in pozitivnega odziva.
 

Za leto 2023 pripravljamo deveto edicijo festivala in konference. 

aboutment3.png

Pravijo

aboutment1.png

"Medtem ko predstavitveni festivali včasih izgubijo določeno energijo zaradi osredotočenosti na povezovanje z industrijo, je MENT očitno oblikovala ekipa strastnih ljubiteljev glasbe in se resnično zdi kot dogodek, osredotočen na glasbena odkrivanja in sklepanje novih prijateljstev ... ... Ta Clasheva piska je bila potisnjena iz cone udobja in poziva vse, naj storijo enako. Za pravo pustolovščino v glasbenem odkrivanju in kulturi si rezervirajte nekaj vstopnic in se odpravite na naslednji MENT!"
Oshen Douglas McCormick, Clash Magazine, 2022


 

»Tridnevni festival glasbenega odkrivanja je morda navidezno skrit v Ljubljani, a njegova povezanost s preostalim svetom je nekaj, iz česar bi se lahko učili številni večji, globalni dogodki, zlasti tisti v Združenem kraljestvu … … Za ljubitelje obrobnih žanrov po vsem svetu, je MENT zagotovo dogodek, ki se ga je vredno udeležiti; glasbeniki lahko svobodno preizkušajo meje in eksperimentirajo z novimi idejami. Vznemirljivo si je predstavljati poti, na katere se bodo ti zvoki lahko razširili in jih raziskali v prihodnjih letih. "

Maddy Smith, The Line Of Best Fit, 2022

aboutment2.png

»Tega ne povedo eksplicitno, vendar je poslanstvo MENTa izpostaviti zvoke izven anglo-ameriških krogov, ki oblikujejo (pre)več glasbenega diskurza po Evropi. Osredotočenost je pravočasna, z očmi, ki so zdaj usmerjene v vzhodno in srednjo Evropo, in Ljubljana je idealen kraj za to, kjer se križajo številne zgodovine moči od rimskega imperija do Jugoslavije do ponovnega rojstva v EU.«

Derek Walmsley, THE WIRE, 2022

aboutment5.png

Festival se osredotoča na lokalne, regionalne in manj zastopane evropske scene, vendar gosti izvajalce iz cele Evrope. Podobno je z glasbenimi profesionalci, prisotnimi na konferenci. V osmih letih smo gostili predstavnike raznovrstnih festivalov:

 

Glastonbury, Sziget, Pohoda, Le Guess Who?, Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, Les Trans Musicales, Rock 4 People, Waves Vienna, Reeperbahn, Haldern Pop, Taksirat, SuperUho, Europavox, Pop-Kultur, Electric Castle, EXIT, INmusic, Eurosonic, MetalDays, Punk Rock Holiday, Atlas Weekend, Colours of Ostrava, Elevate …

založb:

Sire Records, Warner Music Group, One Little Indian, PIAS, Glitterbeat, Ghostly International, Beggars Group, Hyperboloid, više manje zauvijek …

glasbenih booking agencij:
ATC Live, ICM Partners / Primary Talent, Paradigm, Earth, Toutpartout, Belmont, Pitch & Smith, Charmenko, Ink Music, More Zvukov, BLiP, Powerline, LittleBig Agency, Swamp Booking, Ekipa, Paper and Iron, Scorched Asia, Analog Agency …

koncertnih promotorjev in prizorišč:

Parallel Lines, Go Ahead, Password Production, Yugofuturism, Los Angeles Agency, WORM, A38, Paradiso, 4AD …

menedžmentov:
Ink Music, 3s Management, Chimes, EBB Music …

glasbenih medijev:
KEXP, The Wire, Under the Radar, The Quietus, Clash, BBC, Loud and Quiet, Louder Than War, The 405, Drowned in Sound, Full Moon Magazine, IQ Magazine, beehype, Noisey Austria, Ravnododna, Muzika.hr, Inverted Audio …

sync agencij:
Thag’s Agent, Lusitanian, Eastaste, musicsupervising.com …

PR agencij:

Factory 92, Global Publicity, Liberty Music, popup-records …

mrež:

IMPALA, Liveurope, INES, ETEP, RUNDA, Keychange …

digitalnih distributerjev:

The Orchard, Bandcamp, Spotify, Phonofile, Believe Digital …

in drugih z glasbo povezanih podjetij ter predstavništev in pisarn za glasbeni izvoz. Na konferenci je močna prisotnost profesionalcev iz regije – predvsem iz Hrvaške, Srbije in Makedonije ter iz bližnjih držav: Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške, Italije, Nemčije.

platforma

MENT

MENT kot platforma podpira in promovira slovenske izvajalce in avtorje v tujini. To počne v sodelovanju z znamko Music Slovenia in v sklopu različnih evropskih mrež (INES, ESNS Exchange, HEMI …). 


V okviru dejavnosti platforme MENT je od leta 2014 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 56 slovenskih zasedb ter izvajalcev in skupaj izvedlo 182 nastopov v 16 različnih državah. MENT v sodelovanju s SIGIC (Slovenski glasbenoinformacijski center) od leta 2014 organizira predavanja in delavnice na temo glasbenega posla, poimenovane fundaMENT. Na njih domači in tuji glasbeni profesionalci predajajo znanje zainteresirani javnosti. V sklopu serije fundaMENT se je do zdaj odvilo več kot 20 predavanj in delavnic.

Ekipa

Andraž Kajzer / umetniški direktor in vodja festivala / andraz.kajzer@ment.si
Miran Rusjan / menedžer konference / conference@ment.si
Jera Topolovec / asistentka menedžMENTu / assist@ment.si
Jaša Bužinel / announceMENT –  odnosi z mediji, prevodi in lektura / announce@ment.si
Dominika Maša Kozar / digitalni marketing
Matic Urbanc / delegati & sprejemi
Jure Brglez / visual departMENT
Tina Ocvirk / visual departMENT
Matic Lovšin / web departMENT
Mitja Bravhar / financeMENT
Anja Pia Biščak / trženje
Urška Črnič / administracija
Andreja Bolčina / vodja produkcije
Matej Ahlin / tehnična produkcija
Črt Batagelj / tehnična produkcija 
Maša Pavoković / vodja projekta New Faces
Ružica Petrova / pomoč pri produkciji
Marijo Zupanov / vodja prostovoljcev
Špela Pečjak / appointMENT
Urška Kleindienst / appointMENT
Farah Sara Kurnik / appointMENT

+ ekipa Kina Šiška, ekipe klubov, stage menedžerji, vozniki, prostovoljci in vsi ostali, ki so priskočili na pomoč

Producent dogodka je Kino Šiška, zanj: Simon Kardum
Koproducent konference je SIGIC, zanj: Primož Kristan

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

bottom of page