top of page
Artboard 1 copy 9_100ppi.png
SONICA x MENT 2023
Festival SONICA x MENT 2023


MENT združuje moči z ljubljanskim festivalom elektronske glasbe in zvočne umetnosti SONICA in platformo SHAPE+ s posebej kuriranim odrom, posvečim sodobni izvenserijski in avanturistčni elektronski glasbi iz Vzhodne Evrope. Nastopila bosta dva izmed letošnjih varovancev platforme SHAPE+, poljski producent in skladatelj Wojciech Rusin ter ukrajinska skladateljica in pevka Katarina Gryvul, ter premierno novi slovenski avdiovizualni dvojec Nexus. Na MENT konferenci bomo gostili tudi ustanovitelja in umetniškega direktorja festivala SONICA Martina Briclja Barago, ki bo predstavil njegovo delovanje in sodelovanje s platformo za inovativno glasbo in interdisciplinarno umetnost SHAPE+. V sklopu MENTovih Specialk pa bosta gostujoča glasbenika Wojciech Rusin in Katarina Gryvul imela tudi vsak svojo glasbeno delavnico.

Koprodukcija MoTA - Muzej transitornih umetnosti, SONICA, SHAPE+ in MENT Ljubljana.

SONICA & SHAPE+ Stage @ MENT 2023


MENT združuje moči z ljubljanskim festivalom elektronske glasbe in zvočne umetnosti SONICA ter platformo SHAPE+. Na posebej kuriranem odru bo premierno predstavljen sveženj sodobne izvenserijske in avanturistične elektronske glasbe iz Vzhodne Evrope – od futurističnih reinterpretacij srednjeveške in renesančne glasbe poljskega skladatelja Wojciecha Rusina in björkovskih dekonstrukcij klasične ter klubske glasbe ukrajinske multiinstrumentalistke in pevke Katarine Gryvul do avdiovizualnih eksperimentov s povratnimi zankami slovenskega eksperimentalnega dvojca Nexus, ki ga sestavljata Gašper Milkovič Biloslav (polovica dvojca Izland) in Mitja Cerkvenik (Jesusonecstasy).

Koprodukcija MoTA - Muzej transitornih umetnosti, SONICA, SHAPE+ in MENT Ljubljana.

Martin Bricelj Baraga: Pogovor z umetniškim direktorjem festivala SONICA


Na letošnji konferenci bomo gostili pogovor z Martinom Bricljem Barago, intermedijskim umetnikom in ustanoviteljem mednarodnega festivala elektronske glasbe in zvočne umetnosti SONICA, ki od leta 2009 v Ljubljani skrbi za predstavljanja sodobnih trendov na področju avantgardne plesne, elektronske, elektroakustične, eksperimentalne in sodobne komponirane glasbe ter zvočno-umetniških praks. Poleg samega festivala bo predstavil tudi sodelovanje v sklopu evropske platforme za inovativno glasbo in interdisciplinarno umetnost SHAPE+

Festival SONICA


Mednarodni festival SONICA je posvečen sodobnim glasbenim trendom na področju avanturistične elektronske, eksperimentalne in sodobne komponirane glasbe, zvočne umetnosti in intermedijskih praks. Kot interdisciplinarna platforma z najdaljšo tovrstno tradicijo v Sloveniji od leta 2009 sodeluje z glasbeniki, skladatelji, didžeji, vizualnimi in intermedijskimi umetniki, VJ-ji, oblikovalci, kiparji, kustosti in teoretiki. 

Platforma SHAPE+


SHAPE+ je nova evropska platforma za inovativno glasbo in interdisciplinarno umetnost, ki jo sofinancira program Ustvarjalna Evropa. SHAPE+ bo v naslednjih treh letih spodbujala izjemne nove talente ter jih povezovala z lokalnimi skupnostmi in občinstvom prek skupnih rezidenc, ki vključujejo različne umetniške forme, naročena umetniška dela ter enkratne predstavitve in nastope. Projekt SHAPE+ trenutno sestavlja 13 partnerjev iz 13 držav, med njimi Unsound, CTM, Terraforma, SONICA in drugi. 

bottom of page