top of page
Festival SONICA x MENT 2023

MENT združuje moči z ljubljanskim festivalom elektronske glasbe in zvočne umetnosti SONICA in platformo SHAPE+ s posebej kuriranim odrom, posvečim sodobni izvenserijski in avanturistčni elektronski glasbi iz Vzhodne Evrope. Nastopila bosta dva izmed letošnjih varovancev platforme SHAPE+, poljski producent in skladatelj Wojciech Rusin ter ukrajinska skladateljica in pevka Katarina Gryvul, ter premierno novi slovenski avdiovizualni dvojec Nexus. Na MENT konferenci bomo gostili tudi ustanovitelja in umetniškega direktorja festivala SONICA Martina Briclja Barago, ki bo predstavil njegovo delovanje in sodelovanje s platformo za inovativno glasbo in interdisciplinarno umetnost SHAPE+. V sklopu MENTovih Specialk pa bosta gostujoča glasbenika Wojciech Rusin in Katarina Gryvul imela tudi vsak svojo glasbeno delavnico. 

 

Koprodukcija MoTA - Muzej transitornih umetnosti, SONICA, SHAPE+ in MENT Ljubljana. 
 

 

SONICA & SHAPE+ Stage @ MENT 2023
Četrtek, 30. 3., 20:30 @ Stara mestna elektrarna 

 

MENT združuje moči z ljubljanskim festivalom elektronske glasbe in zvočne umetnosti SONICA ter platformo SHAPE+. Na posebej kuriranem odru bo premierno predstavljen sveženj sodobne izvenserijske in avanturistične elektronske glasbe iz Vzhodne Evrope – od futurističnih reinterpretacij srednjeveške in renesančne glasbe poljskega skladatelja Wojciecha Rusina in björkovskih dekonstrukcij klasične ter klubske glasbe ukrajinske multiinstrumentalistke in pevke Katarine Gryvul do avdiovizualnih eksperimentov s povratnimi zankami slovenskega eksperimentalnega dvojca Nexus, ki ga sestavljata Gašper Milkovič Biloslav (polovica dvojca Izland) in Mitja Cerkvenik (Jesusonecstasy). 

 

20:30 - GMB & jesusonecstasy: NEXUS A/V (SI)

21:30 - Katarina Gryvul (UA)

22:30 - Wojciech Rusin (PL)


 

Martin Bricelj Baraga: Pogovor z umetniškim direktorjem festivala SONICA 
Četrtek, 30. 3., 16:00 @ M Hotel HJ

 

Na letošnji konferenci bomo gostili pogovor z Martinom Bricljem Barago, intermedijskim umetnikom in ustanoviteljem mednarodnega festivala elektronske glasbe in zvočne umetnosti SONICA, ki od leta 2009 v Ljubljani skrbi za predstavljanja sodobnih trendov na področju avantgardne plesne, elektronske, elektroakustične, eksperimentalne in sodobne komponirane glasbe ter zvočno-umetniških praks. Poleg samega festivala bo predstavil tudi sodelovanje v sklopu evropske platforme za inovativno glasbo in interdisciplinarno umetnost SHAPE+. 

MENT x SONICA
delavnice
Katarina Gryvul2-min_edited.jpg
wojciech rusin foto Ellen Wilkinson 4B-min_edited.jpg
Kako z glasbo izstopati iz množice
Delavnica s predavanjem skladateljice, producentke in pedagoginje Katarine Gryvul
Petek, 31. 3., 13:00 @ MoTA Lab

 

Ukrajinska skladateljica, producentka, pedagoginja in ustanoviteljica glasbene šole Gryvul School, ki v Gradcu študira računalniško glasbo ter zvočno umetnost in je aktivna predvsem v svetu klasike, bo na delavnici s predavanjem predstavila svoj pristop k glasbenemu ustvarjanju in principe glasbene produkcije. Orisala bo različne faze glasbenega ustvarjanja in izpostavila tiste najpomembnejše. Na podlagi vključenih primerov bo predstavila različne tehnike in efekte, s katerimi lahko dosežemo nenavadne zvočne barve in zvene. Uporabljeni bodo samo vtičniki (plugins) platforme Ableton Live, tako da bo lahko vsak udeleženec delavnice ponovil predstavljene primere. Predavanje je namenjeno tako že izkušenim glasbenim ustvarjalcem kot tudi začetnikom, priporočeno pa je poznavanje platforme za glasbeno produkcijo Ableton Live, saj bodo vsi vključeni primeri predstavljeni v tem programu. 

 

»Na predavanju želim predstaviti različne faze glasbenega ustvarjanja in poudariti, katere so po mojem mnenju najpomembnejše. Z vami želim deliti svoj pogled na glasbeno industrijo in na to, kako izstopati iz množice. Pokazala vam bom različne, vsem jasne in dostopne načine za dosego tega cilja.«

Katarina Gryvul


Delavnica je brezplačna. Odprta za 20 ljudi, priporočeno predznanje orodja Ableton Live. 
𝐏𝐑𝐈𝐉𝐀𝐕𝐄 𝐏𝐎𝐒𝐋𝐉𝐈𝐓𝐄 𝐍𝐀 𝐬𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚@𝐦𝐨𝐭𝐚𝐦𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦.𝐜𝐨𝐦 𝐒 𝐏𝐑𝐈𝐏𝐈𝐒𝐎𝐌: 𝐃𝐞𝐥𝐚𝐯𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐊𝐚𝐭𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞 𝐆𝐫𝐲𝐯𝐮𝐥

Katarina Gryvul ima podporo programa SHAPE+, ki ga financira Evropska unija.

 

Animirane grafične partiture in 3D tiskani inštrumenti
Delavnica za animirano grafično partituro, elektroniko, akustične instrumente in glasove s skladateljem in izdelovalcem inštrumentov Wojciechom Rusinom 
Petek, 31. 3., 15:00 @ MoTA Lab

 

Poljski avdiovizualni umetnik in oblikovalec inštrumentov je lani izdal kritiško odlično sprejeti album Syphon, primer spekulativne srednjeveške in renesančne glasbe, na katerem je uporabil svoje enkratne instrumente, ki jih je oblikoval sam in ustvaril s pomočjo 3D tiskalnikov. Na delavnici se boste posvetili interpretaciji animirane grafične partiture, ki predstavlja zapis glasbe s pomočjo grafičnih simbolov. Skladatelji uporabljajo grafične partiture, ker jim omogočajo izražanje glasbenih idej, ki jih ni mogoče zapisati s tradicionalno notacijo. Za udeležence je priporočeno, da imajo vsaj nekaj izkušenj z igranjem akustičnega instrumenta, ki naj ga tudi prinesejo s seboj na delavnico. Partitura bo vsebovala tako instrumentalne dele kot tudi dele za glas oziroma petje, žvižganje in druge razširjene glasovne tehnike. Udeleženci bodo imeli na voljo 10 okarin, natisnjenih s 3D tiskalniki. Delavnica bo trajala približno 90 minut. 

Delavnica je brezplačna. Omejena je za 12 ljudi. Iščejo se vokalisti in instrumentalisti z akustičnimi glasbili (godala, pihala, trobila) z izkušnjami v klasični in sodobno klasični glasbi, stari glasbi, eksperimentalni glasbi in improvizaciji.
𝐏𝐑𝐈𝐉𝐀𝐕𝐄 𝐏𝐎𝐒̌𝐋𝐉𝐈𝐓𝐄 𝐍𝐀 𝐬𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚@𝐦𝐨𝐭𝐚𝐦𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦.𝐜𝐨𝐦 𝐒 𝐏𝐑𝐈𝐈𝐏𝐈𝐒𝐎𝐌: 𝐝𝐞𝐥𝐚𝐯𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐖𝐨𝐣𝐜𝐢𝐞𝐜𝐡𝐚 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐧𝐚

 

Wojciech Rusin ima podporo programa SHAPE+, ki ga financira Evropska unija.

sonica_visuals-04 (1)_edited.png
Festival SONICA

Mednarodni festival SONICA je posvečen sodobnim glasbenim trendom na področju avanturistične elektronske, eksperimentalne in sodobne komponirane glasbe, zvočne umetnosti in intermedijskih praks. Kot interdisciplinarna platforma z najdaljšo tovrstno tradicijo v Sloveniji od leta 2009 sodeluje z glasbeniki, skladatelji, didžeji, vizualnimi in intermedijskimi umetniki, VJ-ji, oblikovalci, kiparji, kustosti in teoretiki. 

 

Platforma SHAPE+

SHAPE+ je nova evropska platforma za inovativno glasbo in interdisciplinarno umetnost, ki jo sofinancira program Ustvarjalna Evropa. SHAPE+ bo v naslednjih treh letih spodbujala izjemne nove talente ter jih povezovala z lokalnimi skupnostmi in občinstvom prek skupnih rezidenc, ki vključujejo različne umetniške forme, naročena umetniška dela ter enkratne predstavitve in nastope. Projekt SHAPE+ trenutno sestavlja 13 partnerjev iz 13 držav, med njimi Unsound, CTM, Terraforma, SONICA in drugi.

bottom of page