MENT Ljubljana – FESTIVAL & KONFERENCA

 

MENT Ljubljana je tridnevni (5 – 7. 2. 2020) predstavitveni festival svežih izvajalcev iz cele Evrope in širše. V treh dneh na različnih prizoriščih nastopi 70 izvajalcev. Mednarodna konferenca se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost.

 

Peti MENT se je odvil med 30. januarjem in 1. februarjem. Pred polnimi prizorišči je nastopilo 75 glasbenih izvajalcev iz 27 držav. V treh dneh je bilo vseh obiskovalcev več kot 5.000, med njimi tudi 583 registriranih glasbenih profesionalcev iz 37 držav.

 

BEST INDOOR & BEST SMALL FESTIVAL 2017 po izboru European Festival Awards.

 

Festival se osredotoča na regionalne in vzhodno-evropske scene, vendar gosti bende iz cele Evrope. Podobno je z glasbenimi profesionalci. V zadnjih letih smo gostili predstavnike raznovrstnih festivalov (EXIT, INmusic, Glastonbury, Sziget, Eurosonic, Pohoda, Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, United Islands of Prague, Les Trans Musicales, Rock 4 People, Waves Vienna, Le Guess Who?, Reeperbahn, Taksirat, Super Uho, Europavox …), založb (One Little Indian, PIAS, Glitterbeat, Ghostly International, Beggars Group …), glasbenih agencij (Toutpartout, Belmont, Pitch & Smith, Charmenko, Ink Music, Paper and Iron …), glasbenih medijev (KEXP Radio, Under the Radar, The Quietus, Clash, Intro, Louder Than War, The 405, Drowned in Sound, GIITTV …) in druga z glasbo povezana podjetja in predstavništva kot na primer Factory 92, The Orchard, Phonofile in mnoge music export pisarne. Na konferenci je močna prisotnost profesinalcev iz regije – predvsem s Hrvaške, Srbije in Makedonije pa tudi iz bližnjih držav: Avstrija, Madžarska, Slovaška.  

“Če bi organiziral glasbeni festival, bi najverjetneje preprosto naredil celovit copy-paste festivala MENT.”

Mariusz Herma, Beehype

 

“MENT Ljubljana je prinesel pravo prevetritev. Pozna se, da pravi ljudje počnejo stvari iz pravih razlogov in imajo pri tem potrebne veščine, znanje in dober okus. Kakovost glasbe je bila izjemno impresivna! Imam občutek, da lahko zelo kmalu iz Slovenije pričakujemo veliko dobrih stvari!”

– Helen Sildna, Tallinn Music Week

 

“To je najboljši rokerski predstavitveni festival, na katerem sem bil. Zaslužite si visoke ocene za kakovost in raznolikost (zelo pomembno!) nastopov ter dinamično kvaliteto konferenčnega programa.”

– Nick Hobbs, Charmenko

 

“MENT je bil moj tretji predstavitveni festival letos in, iskreno povedano, bil je najboljši. Čutila sem, da ga niso priredili le kot del posla, temveč jih res zanima promoviranje nove glasbe in novih imen. To je bil glavni namen festivala in to je nekaj, kar glasbeniki res potrebujemo.”

– Natallia Kunitskaya / Mustelide (glasbenica)

 

“Ena ključnih razlik, zaradi katerih ti vzhodnoevropski glasbeni festivali tako zlezejo pod kožo, je nabor bendov, ki jih predstavijo. Ne iščejo naslednjega velikega imena, tistega indie X faktorja, kjer se vse vrti okoli uspeha in stadionskih zvezd prihodnosti. Ker na njih nastopa vznemirljiv in raznolik izbor izvajalcev, dogodki, kot je MENT, sledijo lastnemu nagonu, hkrati pa predstavljajo drzno lokalno sceno, ki služi kot predloga za alternativni svet in kot vpogled v novo prihodnost. MENT ne sledi ustaljenemu poslovnemu modelu v glasbi, temveč zaupa instinktu in še vedno fascinantni lokalni sceni, kar priča o tem, da bi prav MENT lahko v prihodnosti izstrelil zasedbe, ki bi lahko postale večje od že slišanih in poznanih godb.”

John Robb, Louder Than War / The Membranes

MENT Platforma

 

MENT kot platforma podpira in promovira slovenske izvajalce in avtorje v tujini. To počne v sklopu mreže INES (Innovation Network of Showcase Festivals), ki vključuje 12 evropskih festivalov, sicer pa sodeluje tudi z drugimi dogodki in posameznimi prizorišči, npr. Tallinn Music Week, Eurosonic Noorderslag, Pin Conference in drugi. V okviru dejavnosti platforme MENT je v letu 2016 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 12 slovenskih zasedb ter izvajalcev in skupaj izvedlo 38 nastopov.

EKIPA

 

Andraž Kajzer / umetniški direktor / andraz.kajzer@ment.si
Matjaž Manček / menedžer projekta / matjaz.mancek@kinosiska.si
Miran Rusjan / menedžer konference / conference@ment.si
Eva Kristina Filipčič / asistentka menedžMENTu / assist@ment.si
Zala Orel / announceMENT – odnosi z mediji / announce@ment.si
Dominika Maša Kozar / digitalni marketing
Nina Vrhovec / visual departMENT
Miha Brodarič / visual departMENT
Gašper Uršič / visual departMENT
Nina Urh / visual departMENT

Lara Plavčak / appointMENT
Dora Trček / appointMENT
Lara Mejač / appointMENT
Matic Urbanc / delegati in sprejemi / move@ment.si
Mitja Bravhar / financeMENT
Andreja Bolčina / tehnična produkcija / andreja.bolcina@kinosiska.si
Ira Kolbezen / tehnična produkcija
Tina Dolinšek / umetniške delavnice
Daniel Sheppard / prevodi in lektura
Petra Cerar / vodja prostovoljcev

 

+ ekipa Kina Šiška, ekipe klubov, stage menedžerji, vozniki, prostovoljci in vsi ostali, ki so priskočili na pomo