20 Apr Aktivnosti MENT-a v letu 2015

Glavni projekt MENT-a je dogodek MENT Ljubljana, ki zaobjema tridnevni festival in konferenco. Ta se je prvič zgodil februarja letos, vendar pa festival in konferenca predstavljata le del MENT-ove sestavljanke.

MENT namreč v letu 2015 deluje tudi v smislu »Music Export Office« koncepta in delegira slovenske glasbene izvajalce pa tudi profesionalce na sorodne tovrstne dogodke v tujini in jim pomaga pri promociji, mreženju in produkciji.

V okviru aktivnosti platforme je v letu 2015 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 12 slovenskih zasedb in izvajalcev. N’TOKO, LUDOVIK MATERIAL, KOALA VOICE, ČAO PORTOROŽ, JARDIER, YOUR GAY THOUGHTS, BLAZ PERUS, ALL STRINGS DETACHED, BLAŽ + SIMON, DANDELION CHILDREN, KONTRADIKSHN in LIFECUTTER so skupno izvedli kar 31 koncertnih nastopov na osmih mednarodnih dogodkih. Za nekatere je to pomenil nastop na dogodku INmusicMENT, ki se je junija odvil na Reki, nekateri pa so bili povabljeni tudi na obilico festivalov. Zasedba Ludovik Material ima na primer za sabo zelo uspešno festivalsko sezono – nastopila je na dobro poznanih festivalih: EXIT, INmusic, Rock4People, Waves in Liverpool Sound City. Bend Koala Voice je septembra nastopil tako na hamburškem festivalu Reeperbahn kot tudi na festivalu Waves, medtem, ko je bil N’toko povabljen na Tallin Music Week, manjkal pa ni niti v Hamburgu.

FOTO ALBUMI:
– EUROSONIC NOORDERSLAG, Nizozemska (Groningen)
– TALLINN MUSIC WEEK, Estonija (Tallinn)
– LIVERPOOL SOUND CITY, Velika Britanija (Liverpool)
– INmusicMENT, Hrvaška (Reka)
– INmusic Festival, Hrvaška (Zagreb)
– LJUBLJANA CALLING, Nemčija (Munchen)
– REEPERBAHN Festival, Nemčija (Hamburg)
– WAVES CENTRAL EUROPE, Avstrija (Dunaj), Slovaška (Bratislava)

KRATEK PREGLED IZBRANIH MEDIJSKIH ODZIVOV:
GETINTOTHIS.CO.UK
RIROCK.HR
MUZIKA.HR
TERAPIJA.NET
24UR.COM
RAP-N-BLUES.COM
REEPERBAHN.DE
REGIOACTIVE.DE

MENT se je letos dejansko začel pred MENT-om in sicer z delegatsko odpravo na največji tovrstni festival v Evropi – Eurosonic Noorderslag, ki se odvija na Nizozemskem. Rezultati so se pokazali nemudoma. Že na dogodku MENT Ljubljana je bil festival sprejet v mrežo devetdesetih evropskih festivalov imenovano ETEP (European Talent Exchange Programme) – ta spodbuja pretok novih talentov med evropskimi festivali, za naslednje leto pa je že znano, da bosta na Eurosonicu nastopili vsaj dve slovenski zasedbi – na podlagi letošnje uspešne festivalske aktivnosti je to bend Ludovik Material, Val202, pa je kot član zveze EBU (European Broadcast Union) za nastop na tem festivalu delegiral zasedbo Koala Voice.

Projekt Waves je bil izveden v sodelovanju z društvom SKICA (Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji), nekateri pa v sodelovanju s SIGIC-em (Slovenski glasbeno informacijski center). SIGIC in MENT sta se sicer povezala tudi pri projektu FundaMENT, ki se je pričel odvijati v začetku oktobra. Ta poskuša že aktivnim in novim glasbenim akterjem prenesti raznovrstne in še kako pomembne informacije o glasbenem poslu in organizaciji. Pri projektu sodelujejo tudi tuji gostje: Sanjin Đukić (Los Angeles Agency, Hrvaška), Login Kočiški (Password Agency, Makedonija) in Hannes Tschürtz (INK Music, Avstrija).

Projekt FundaMENT se bo nadaljeval še v letu 2016, konec novembra MENT že načrtuje odpravo na makedonski festival Taksirat, januarja pa se vrača na Eurosonic. Seveda vmes pripravlja svoj dogodek MENT Ljubljana, ki se bo zgodil med 3. in 5. februarjem 2016.