Follow us:
FB / TW / IG

MENT Ljubljana je

 

festival glasbenih odkritij iz cele g Evrope in širše. Šesta edicija, ki se je odvila med 5. in 7. februarjem 2020, je bila v četrtek in petek razprodana, polne pa so bile tudi kapacitete otvoritvenega večera. Na 13 različnih prizoriščih je tekom festivala nastopilo 80 izvajalcev iz 26 držav. Mednarodno konferenco, ki se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost, je obiskalo 650 delegatov iz 37 držav. V treh dneh se je festivala udeležilo več kot 5.800 obiskovalcev.vg

Zapisi vplivnih glasbenih medijev z mednarodnim občinstvom poročajo o več kot uspešni ediciji, o MENTu kot o vplivnem festivalu, ki preseže pričakovanja in prestavlja fokus – s programom odkriva drugačne zvoke in odpira ne tako znane glasbene scene. O MENTu kot o odlično organiziranem netipičnem showcase festivalu s srcem. 


“MENT je energična, idiosinkratična in neverjetno razsvetljujoča izkušnja …” so zapisali pri reviji CLASH, revija Under the Radar pa je MENT opisala kot festival brez meja, svoboden in neskončno inovativen. Obenem je njen pisec presenečeno ugotovil, kako izolirana in samozadostna je britanska glasbena scena ter česa vsega jo lahko nauči ljubljanski festival.

Se vidimo na sedmem MENTu!
3-5 FEB 2021

BEST INDOOR & BEST SMALL FESTIVAL 2017 po izboru European Festival Awards.

Festival se osredotoča na lokalne, regionalne in vzhodnoevropske scene, vendar gosti bende iz cele Evrope. Podobno je z glasbenimi profesionalci. V zadnjih letih smo gostili predstavnike raznovrstnih festivalov (Pohoda, Tallinn Music Week, Iceland Airwaves, United Islands of Prague, Les Trans Musicales, Rock 4 People, Waves Vienna, Le Guess Who?, Reeperbahn, Haldern Pop, Taksirat, SuperUho, Europavox, Metronome, Pop-Kultur, Electric Castle, EXIT, INmusic, Glastonbury, Sziget, Eurosonic, MetalDays, Atlas Weekend, Colours of Ostrava, BOL …), založb (Sire Records, Warner Music Group, One Little Indian, PIAS, Glitterbeat, Ghostly International, Beggars Group, Hyperboloid, popup-records …), glasbenih agencij (Paradigm, Earth, Toutpartout, Belmont, ATC Live, Pitch & Smith, Charmenko, Ink Music, More Zvukov, Blip, Powerline, Paper and Iron, Scorched Asia, Mentha & Partners …), koncertnih promotorjev in prizorišč (Parallel Lines, Go Ahead, Password Production, Yugofuturism, Los Angeles Agency, WORM, A38, Paradiso, 4AD …), menedžmentov (Ink Music, 3s Management, Chimes …), glasbenih medijev (KEXP, Under the Radar, The Quietus, Clash, BBC, Loud and Quiet, Intro, Louder Than War, The 405, Drowned in Sound, Full Moon Magazine, IQ Magazine, beehype, GIITTV, Noisey Austria, Ravnododna, Muzika.hr …), sync agencij (Thag’s Agent, Lusitanian, Eastaste, musicsupervising.com …), PR agencij (Factory 92, Global Publicity, Liberty Music, popup-records …), mrež (IMPALA, Liveurope, INES, ETEP, RUNDA, Keychange …), distributerjev (The Orchard, Bandcamp, Spotify, Phonofile, Believe Digital …) in drugih z glasbo povezanih podjetij ter predstavništev in mnogih pisarn za glasbeni izvoz. Na konferenci je močna prisotnost profesionalcev iz regije – predvsem s Hrvaške, Srbije in Makedonije, pa tudi iz bližnjih držav: Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške, Italije, Nemčije.

O MENTu

O Mentu …

“Festivali pogosto zavzeto trobijo nabor zeitgeistovskih referenc. A ljubljanski MENT organizira kopica slovenskih glasbofilov, ki ob žetju največje možne količine zabave in prijateljstva ne pretiravajo s teoretiziranjem. Tu smo, da uživamo v ‘sodobni glasbi, ki se odvija v realnem času’.”

Richard Foster, THE QUIETUS

``Njegovo nepretenciozno, prijateljsko in povezano vzdušje ustvarja resničen občutek sodelovanja ter predstavlja izziv angloameriškemu kulturnemu izolacionizmu in nekaj več kot politično nastopaštvo. MENT je ‘evropski projekt’ v pravem pomenu – brez meja, svoboden in neskončno inovativen. V tem primeru res gre za glasbo, a ideali za njo pomenijo toliko več.”

James Thornhill, UNDER THE RADAR

``Energična, idiosinkratična in neverjetno razsvetljujoča izkušnja ...``

Lauren McDermott, CLASH

``Festival MENT ima sloves enega najpomembnejših evropskih showcaseov – neobremenjen s pompom, a s precej večjo verjetnostjo, da bo zadel v polno s predstavitvijo čudnih, najbolj vznemirljivih izvajalcev.``

Fergal Kinney, LOUD AND QUIET MAGAZINE

“Po treh zaporednih letih obiskovanja festivala MENT Ljubljana lahko že takoj zaključim, da še vedno gre za najbolj vznemirljiv festival klubskega značaja, ki nedvomno sestavlja sodoben in temu primeren avantgarden program, ki v samo treh dneh nudi pregled, katere scene prekipevajo s kakovostjo.”

Zoran Stajčić, RAVNODODNA

“To mi je najboljši in tudi najljubši mali festival, saj vsako leto nudi pest klubskih bendov, v katerih uživam. Kakšen je bil letošnji MENT?! Še boljši od pričakovanj.”

Siniša Miklaužić, MUZIKA.HR

O MENTu
O MENTu

MENT Platforma

 

MENT kot platforma podpira in promovira slovenske izvajalce in avtorje v tujini. To počne v sklopu mreže INES (Innovation Network of Showcase Festivals), ki vključuje že 18 evropskih festivalov, sicer pa sodeluje tudi z drugimi dogodki in posameznimi prizorišči, npr. Tallinn Music Week (Estonija), ESNS (Nizozemska) in Pin Conference (Severna Makedonija). V okviru dejavnosti platforme MENT je od leta 2014 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 41 slovenskih zasedb ter izvajalcev in skupaj izvedlo 141 nastopov v 16 različnih državah.

 

MENT v sodelovanju s SIGIC (Slovenski glasbenoinformacijski center) od leta 2014 organizira predavanja in delavnice na temo glasbenega posla, poimenovane fundaMENT. Na njih domači in tuji glasbeni profesionalci predajajo znanje zainteresirani javnosti. V sklopu serije fundaMENT se je do zdaj odvilo 20 predavanj in delavnic.

Platforma

Ekipa

 

Andraž Kajzer / umetniški direktor / andraz.kajzer@archive.ment.si
Matjaž Manček / menedžer projekta / matjaz.mancek@kinosiska.si
Miran Rusjan / menedžer konference / conference@archive.ment.si
Eva Kristina Filipčič / asistentka menedžMENTu / assist@archive.ment.si
Gea Gračner / asistentka
Jaša Bužinel / announceMENT – odnosi z mediji, prevodi in lektura / announce@archive.ment.si
Dominika Maša Kozar / digitalni marketing
Nina Vrhovec / visual departMENT
Miha Brodarič / visual departMENT
Gašper Uršič / visual departMENT
Nina Urh / visual departMENT
Anja Zver / appointMENT
Dora Trček / appointMENT
Lara Mejač / appointMENT
Matic Urbanc / delegati in sprejemi / move@archive.ment.si
Mitja Bravhar / financeMENT
Andreja Bolčina / tehnična produkcija / andreja.bolcina@kinosiska.si
Ira Kolbezen / tehnična produkcija
Marijo Zupanov
/ vodja prostovoljcev

 

+ ekipa Kina Šiška, ekipe klubov, stage menedžerji, vozniki, prostovoljci in vsi ostali, ki so priskočili na pomoč.

O MENTu
e-remove
O MENTu
MENT Playlist

Apple Music

YouTube

Spotify

Deezer