Sharpe & Waves Vienna 2021

MENTova odprava je prvi septemberski vikend zavzela Novo Cvernovko – navdušujoč primer svežega kulturnega in kreativnega centra, ki je oživel zapuščene prostore bratislavske šole za kemijo. Ideja Nove Cvernovke se je sicer pred leti rodila v drugem poslopju – od tam tudi njeno ime. Zgradba na robu mesta, ki se zdi centru in kulture žejnim vsako leto bližje (o tem pričajo tudi gradbišča v okolici), je dom 132 umetniškim in kreativnim studijem. V njej se nahajajo še večnamenski skupni prostori, zunanja terasa, klub, skupnostni vrt, javni park, otroško igrišče in javna knjižnica. Javni prostori gostijo širok nabor kulturnih dejavnosti. Tem služita tudi bar Skrytý, bistro Dvanásť Duší in kavarna / slaščičarna Giraffe Bakery. Upravljalci imajo zgradbo v najemu za 25 let, kar se zdi njihovim berlinskim kolegom izredno malo, a ekipa stavi na voljo in skupnost.

 

Vhod in razgled Nove Cvernovke. foto: Dominika Maša Kozar

 

Nova Cvernovka je tudi nepogrešljiv del slovaškega še vedno mladega showcase festivala Sharpe. Ta je v tretje le uspel izvesti osveženo “lanskoletno” edicijo. 43 nastopajočih je v večini odsevalo slovaško in češko sceno, sicer pa je fokus dogodka predvsem na izvajalce iz srednje Evrope. Slovenski dvojec Warrego Valles je nastopil drugi – zadnji dan festivala, kjer je s svojim krajšim setom vidno navdušil polno prizorišče. Gre za t.i. Underground Stage, ki se nahaja v kleti in med šestimi odri Sharpa gosti predvsem elektronske in raziskovalne klubske izvajalce.

Warrego Valles v akciji. foto: Ondrej Irša / Sharpe

 

Na konferenci je bil predstavljen tudi MENT – Andraž Kajzer je bil eden od treh gostov okrogle mize na temo festivalov (v družbi predstavnikov slovaških festivalov Pohoda in FLAAM) in njihove unikatnosti. Jera Topolovec je MENT zastopala na hitrem mreženju. Miran Rusjan pa je predstavil svojo založbo Moonlee ob angleških gostih Rough Trade in Domino.

Waves @ WUK. foto: Dominika Maša Kozar

 

Naslednji vikend smo se le vrnili v koncertne dvorane WUK-a, dunajskega kulturnega centra, ki je zadnja leta tudi osrednje prizorišče festivala Waves Vienna. Ta se je zgodil enajstič in že devetič s slovensko udeležbo. Waves se je tokrat osredotočil na donavsko regijo. Na konferenci je tako gostil predstavitve glasbenih scen držav ob Donavi, fokus pa se je poznal tudi pri koncertnem programu.

Slovenian moMENTs reception v hostlu Wombats. foto: Isorauschen, www.isorauschen.at

 

Med osemdesetimi nastopajočimi so pred polnimi zamaskiranimi dvoranami nastopile tri slovenske zasedbe: Freekind. sta v klubu Pfarrsaal nastopili v petek, v soboto pa še na slovenskem sprejemu. Lelee so dvignili decibele v soboto, Etceteral pa so poskrbeli za udaren zaključek festivala. Z bisom!

Lelee, Etceteral, Freekind., foto 1 & 3: Isorauschen, www.isorauschen.at

 

Slovenske momente so podprli SKICA, SIGIC, Music Slovenia in Bevog. Hvala!

e-remove