top of page

PROGRAM

Predstavitev: Baltski glasbeni trgi

(Baltic moMENT)

Četrtek, 30. 3. - 11:00 @ M Hotel HJ 

 

Govorci: Agnese Cimuška - Rekke (Music Latvia, LV), Ave Tölpt (Music Estonia, EE), Guna Zučika (Every Little Thing, LV), Vaidas Stackevičius (Lithuanian Music Business Association, M.P.3, LT)

 

Za mnoge je območje in glasbeni trg treh baltskih držav še vedno precejšnja neznanka, hkrati pa lahko predstavlja potencialno zanimivo in obetavno območje za širitev vaših glasbenih aktivnosti. Kratke predstavitve glasbenih trgov Estonije, Litve in Latvije bodo ponudile sistematičen pregled njihovih glavnih značilnosti, prelet ključnih festivalov, klubov in koncertnih organizatorjev, oris diskografskega stanja in glasbene medijske krajine. Idealna priložnost za prvi stik z baltsko glasbeno sceno!

 

Koprodukcija z Music Latvia, Music Estonia in Lithuanian Music Business Association s podporo Baltic Cultural Fund.

 

Intervju: Igor Vidmar

 

Četrtek, 30. 3. - 14:00 @ M Hotel HJ
 

Moderator: Matjaž Manček (Kino Šiška, SI)

Govorec: Igor Vidmar (ŠKUC Ropot, SI)

 

Predstavljamo lokalne ikone. Igor Vidmar je osrednja figura slovenske glasbene krajine zadnjih štirih desetletij – od punkovskih začetkov v 80. letih do festivala Novi Rock in vloge najpomembnejšega neodvisnega koncertnega organizatorja, ki je v Ljubljano pripeljal velikane, kot so Nick Cave & The Bad Seeds, Nirvana, David Bowie, Rage Against the Machine, Prodigy, Kraftwerk, Bob Dylan, Metallica, Pearl Jam in mnoge druge. Pobliže spoznajmo ta košček slovenske glasbene zgodovine, hkrati pa prisluhnimo Igorjevi analizi trenutnega stanja in njegovemu videnju prihodnost.

 

Elektronsko, eksperimentalno, avantgardno: o festivalu SONICA in platformi SHAPE+

 

Četrtek, 30. 3. - 16:00 @ M Hotel HJ

Moderatorka: Brigita Gračner (Zavod Sploh, SI)

Govorci: Martin Bricelj Baraga (SONICA, MoTA, SI), Michal Brenner (SHAPE+, CZ)

 

V navezavi na posebej kuriran festivalski oder, ki bo posvečen sodobni izvenserijski in avanturistični elektronski glasbi iz Vzhodne Evrope, bomo skozi pogovor z osrednjima protagonistoma Martinom in Michalom spoznali ljubljanski festival elektronske in eksperimentalne glasbe ter zvočne umetnosti SONICA in evropsko kreativno platformo SHAPE+.

 


 

Nagrada IMPALA za izjemen prispevek: Tony Duckworth

 

Četrtek, 30. 3. - 17:30 @ M Hotel HJ


Evropsko združenje IMPALA bo na MENT konferenci podelilo priznanje Tonyju Duckworthu za izjemen prispevek k evropskemu neodvisnemu glasbenemu sektorju zaradi njegove pomembne vloge in zapuščine, zlasti v neodvisnem sektorju Srednje in Vzhodne Evrope. Slovesnosti bo sledil sprejem, ki bo priložnost za povezovanje in izmenjavo zgodb v Tonyjev spomin.

Koprodukcija z IMPALA.
 

Nadaljnji razvoj glasbenega izvoza na območju nekdanje Jugoslavije

 

Četrtek, 30. 3. - 11:30 @ M Hotel AB

Moderator: Monika Klementova (SoundCzech, CZ)

Govorci: Frane Tomašić (We Move Music Croatia, HR), Login Kochishki (Password Production, PIN Music Conference, MK), Primož Kristan (SIGIC, Music Slovenia, SI), Zorica Tepić (Serbia Creates Music, RS)

 

V zadnjih letih so se na teritoriju nekdanje skupne države končno pojavile glasbene izvozne pisarne v različnih oblikah. S predstavniki teh organizacij in pobud bomo preverili utrip institucionalnega izvoza glasbe v državah nekdanje Jugoslavije – kako so organizirani, kakšne so njihove vizije ter, nenazadnje, kaj lahko ponudijo domačim izvajalcem za preboj na mednarodne odre.

 

Omizje z agenti: Gremo na vzhod 

 

Četrtek, 30. 3. - 13:15 @ M Hotel AB

Moderatorka: Tanya Korenika (UCE, EE)

Govorci: Jerome Williams (EBB Music, NL), Matwe Kaščak (SPFM, Nová Cvernovka, SK), Sarah Joy (ATC Live, UK)

 

Turneje postajajo vse krajše in posledično turneje popularnih izvajalcev vse redkeje zaidejo v vzhodnejše dele Evrope. Ali je to realnost prihodnjih nekaj let? Ali pač priložnost za izvajalce, za katere so zahodni glasbeni trgi prenasičeni? Z agenti različnih profilov bomo preverili realnost centralno- in vzhodnoevropskih glasbenih trgov z vidika dostopnosti popularnejših izvajalcev, hkrati pa bomo preverili, kakšne so perspektive centralno- in vzhodnoevropskih izvajalcev za sodelovanje z priznanimi zahodnoevropskimi agencijami ter možnosti za njihov preboj na zahodnih trgih.

 

Ste pripravljeni na turnejo po Baltiku? 

(Baltic moMENT)

 

Četrtek, 30. 3. - 16:00 @ M Hotel AB

Moderatorka: Marion Gabbaï (Vedettes, FR)

Govorci: Guna Zučika (Every Little Thing, LV), Roman Demtšenko (Sveta Bar, DamnLoud Agency, EE), Victor Diawara (Loftas, LT) 

Posebne predstavitve: 

Lena Sme (MOO, Skaņu Mežs, LV), Mark Dieler (Lona Music, LT), Martynas Butkevičius (8 Days A Week, 8 Festival, LT), Raul Saaremets (Mutant Disco, Sõru Saund, Mägede Hääl, EE)

 

Številnim mednarodno aktivnim glasbenikom baltske države delujejo odročno, vendar pa ob prezasičenosti koncertne ponudbe na zahodnih trgih predstavljajo potencialno zanimiv nišni trg za širitev vaših koncertnih aktivnosti. Izbrani ključni akterji koncertnega sektorja posameznih držav nam bodo predstavili glavne značilnosti, izzive in priložnosti baltskega koncertnega trga ter primere dobre prakse pri osvajanju baltskega poslušalstva. Nabirka uporabnih informacij za vse, ki razmišljajo o koncertni avanturi po baltskem trojčku!

 

Debati bodo sledile kratke predstavitve zanimivih zgodb in nišnih scen iz posameznih držav, ki bodo nadgradile prikaz pestrosti baltskega koncertnega dogajanja: revitalizacija nekdanjega zapora Lukiškės in 8 Festival v Vilni, t.i. »plesna revolucija« in razmah klubske scene v Talinu, festival Skaņu Mežs ter eksperimentalna in avantgardna baltska scena, ter neformalna mreža neodvisnih baltskih klubov.

 

Koprodukcija z Music Latvia, Music Estonia in Lithuanian Music Business Association s podporo Baltic Cultural Fund.

Stanje neodvisnosti – aktualne teme v evropskem neodvisnem glasbenem sektorju

(Runda Takeover x MENT 2023)
 

Četrtek, 30. 3. - 11:00 @ M HOTEL CD
 

Govorka: Karla Rogožar (IMPALA, BE)

 

Združenje neodvisnih glasbenih podjetij IMPALA zastopa več kot 6000 evropskih članov. Poslanstvo združenja je trajnostna rast neodvisnega glasbenega sektorja, opolnomočenje glasbenikov, spodbujanje raznolikosti in podjetništva, izboljšanje dostopnosti do političnih odločevalcev, navdihovanje sprememb in lajšanje dostopa do financiranja. Spoznajte, kako se IMPALA sooča s tovrstnimi izzivi (s projekti, kot so One Step Ahead, We Measure Together, 100 Artists To Watch) in kaj lahko pričakujemo v prihodnjem obdobju. 

 

Koprodukcija z IMPALA in Runda.

Podpira Merlin.

 

BELEM - Boosting European Lyrics and their Entrepreneurial Monetization

(Runda Takeover x MENT 2023)

 

Četrtek, 30. 3. - 12:00 @ M HOTEL CD
 

Govorci: Dario Draštata (Dallas Records, Runda, HR), Robert Singerman (LyricFind, BELEM, ZDA)

 

BELEM je pobuda, ki jo v okviru programa Kreativna Evropa financira EU in je namenjena krepitvi zmogljivosti glasbenih založnikov, avtorjev, platform in založb pri demokratizaciji dostopa do besedil in njihovi monetizaciji. Pobudo sestavlja 15 partnerjev, med njimi Runda, Deezer, Zebralution in LyricFind. Z omogočanjem dostopa do človeško prevedenih besedil si BELEM prizadeva za odpravo kulturnih pregrad. Projekt bo s podporo evropskim besedilom in njihovim prevodom ter spodbujanjem njihove monetizacije ustvaril nov vir prihodkov. Izvedite več o projektu BELEM in spoznajte, kako lahko sodelujete kot založnik, avtor ali založba.

 

Koprodukcija z Runda in BELEM.

Diverzifikacija digitalnega trga

(Runda Takeover x MENT 2023)
 

Četrtek, 30. 3. - 14:00 @ M HOTEL CD
 

Govorec: Chris Cooke (CMU, UK)

 

Chris Cooke iz platforme CMU bo predstavil detajlen pregled stanja na digitalnem glasbenem trgu v letu 2023, s pogledom v prihodnost. Katere storitve danes ustvarjajo največ prihodkov in katere storitve bodo najverjetneje spodbudile naslednjo fazo digitalne rasti v prihodnosti? In kaj lahko glasbeniki, menedžerji, založbe in založniki že zdaj storijo s svojimi pogodbami, statistikami, strategijami in načini promocije, da bodo lahko kar najbolje izkoristili diverzifikacijo digitalnega trga?

 

Koprodukcija z Runda. 

Podpira Merlin.

 

 

#Vsebinajemajka 

(Runda Takeover x MENT 2023)

Četrtek, 30. 3. - 16:00 @ M HOTEL CD

 

Moderatorka: Dominika Maša Kozar (Kino Šiška, MENT, SI)

Govorci: Alek Bošković (Believe Music, RS), Lana Čulig (Aquarius Records, HR), Connie Rose (Comes With Fries, UK)

 

Življenje brez družbenih omrežij se danes zdi skoraj nemogoče. V zadnjih letih se z večanjem popularnosti spletnega oglaševanja konkurenca širi in vidnost oža. Kako torej izstopati ob poplavi vsebin? Kako (p)ostati zanimiv in se pri objavah izogniti teženju svojim sledilcem? Pogovarjali se bomo o pojavnosti spletne identitete v povezavi z ustvarjanjem vsebin: od spoznavanja značilnosti posameznih spletnih platform do raziskovanja načinov komunikacije in orodij za pomoč pri izdelavi ter organizaciji vsebin.

 

Koprodukcija z Runda. 

 

Podpira Merlin.
 

TikTok: Zaveznik ali nebodigatreba? 

(Runda Takeover x MENT 2023)

 

​Četrtek, 30. 3. - 17:00 @ M HOTEL CD
 

Moderator: Alek Bošković (Believe Music, RS)

Govorci: Connie Rose (Comes With Fries, UK), Dominika Maša Kozar (Kino Šiška, MENT, SI), Fran Vasilić (glasbenik, HR)

 

Platforma za kratke videoposnetke TikTok je najhitreje rastoče družbeno omrežje in ta hip verjetno glavno orodje za odkrivanje nove glasbe. Posledično ima TikTok velik vpliv na glasbeno industrijo ter načine odkrivanja in promocije glasbe. Spoznali boste, kako lahko glasbeniki in založbe platformo uporabijo na najboljši možni način. Kaj dejansko deluje in kaj ne? Kako in kdaj nekaj postane viralno? In kaj storiti, če se to dejansko zgodi? Kako naključne gledalce pretvoriti v oboževalce?

 

Koprodukcija z Runda. 

 

Podpira Merlin.
 

Poslušalnica

 

Četrtek, 30. 3. - 11:30 @ KINO ŠIŠKA - KOMUNA
 

Moderator: Neža Dolmovič (Špilej podcast, SI)

Govorci: Jakub Knera (novinar, The Quietus, UK), Maija Moira Mazanova (M/Darbnica, LV), Marija Todorović (Oblakoder, RS), Ramūnas Zilnys (LRT, LT)

 

Prisluhnimo skladbam izbranih nastopajočih letošnjega MENTa, skupina glasbenih profesionalcev pa bo takoj, neposredno in iskreno podala komentar na slišano. Stavimo, da nimate pogosto priložnosti prisluhniti nefiltrirani analizi posameznih skladb s strani glasbenih profesionalcev, zato Poslušalnice nikakor ne gre zamuditi!

 

Baltska poslušalnica

(Baltic moMENT)
 

Četrtek, 30. 3. - 13:30 @ KINO ŠIŠKA - KOMUNA
 

Moderatorka: Ingrid Kohtla (Tallinn Music Week, EE)

Govorci: Dragan Ambrožić (Dom omladine, RS), Emma Swann (DIY mag, UK), Jernej Sobočan (Val 202, SI), Zoran Stajčić (Ravno do dna, HR)

 

Letošnji Baltski fokus prinaša tudi poslušalnico z vsemi 12 izvajalci iz Estonije, Litve in Latvije. Prisluhnimo njihovim skladbam in jih spoznajmo pobliže. Da bo slika popolna, bodo slišane skladbe na licu mesta analizirali in konstruktivno ovrednotili tudi izbrani glasbeni profesionalci.

 

Koprodukcija z Music Latvia, Music Estonia in Lithuanian Music Business Association s podporo Baltic Cultural Fund.

 

Glasba za oglaševanje: Povabilo k oddaji ponudbe! 

(delavnica)

 

Četrtek, 30. 3. - 12:00 @ RAČUNALNIŠKI MUZEJ
 

Moderatorji: Eva Gradišnik (SHIFT Agency, SI), Manca Ogrin (SIGIC, SI), Markus Linde (Europe in Synch, thag's agent, DE), Maša Pavoković (Mashupmash, SI), Žiga Drofenik (Džuboks, SI)

 

Delavnica ponuja edinstveno priložnost, da preverite svoje strokovne spretnosti in pokukate v zakulisje umeščanja glasbe v oglaševalsko industrijo. Slovenska oglaševalska industrija zbira resnične ponudbe za glasbo v oglasih in profesionalni glasbeni sektor vabi k oddaji primerne avtorske glasbe. Neodvisne založbe, založniki, lastniki pravic, menedžerji, agenti in drugi se bodo lahko prijavili prek odprtega razpisa, kjer bodo prejeli pravo povpraševanje in pismo z zahtevami. Prispevki bodo pregledani po formalnih in profesionalnih standardih oglaševanja, izbrani prijavljenci pa bodo na delavnici individualno prejeli povratne informacije s strani strokovnjakov s področja oglaševanja in umeščanja glasbe v oglase. Prebrskajte svoj katalog, dobro preverite pravice, upoštevajte navodila, izberite svoj glasbeni predlog in spoznajte, kako se umeščanje glasbe v oglase odvija na vsakodnevni bazi.
 

Dogodek zaprtega tipa. Prijave so zaključene.

 

Omizje o slovenski glasbi v filmu

 

Četrtek, 30. 3. - 16:30 @ RAČUNALNIŠKI MUZEJ
 

Moderator: Markus Linde (Europe in Synch, thag's agent, DE)

Govorci: Aldo Kumar (skladatelj, SI), Barbara Daljavec (RTV Slovenija), Klemen Dvornik (filmski režiser, AGRFT, AIPA, SI), Žiga Drofenik (Džuboks, SI), Dejan Krupič (POP TV, SI)

Strokovnjaki iz filmskega in televizijskega sektorja (produkcijske hiše, režiserji, televizijske postaje, filmska akademija in drugi profesionalci) bodo s strokovnjaki za umeščanje glasbe v zabavne industrije razpravljali o stanju in praksah na področju uporabe glasbe v televizijskih in filmskih produkcijah v Sloveniji ter ugotavljali, ali je mogoče razmere še izboljšati. S tem posvetom se glasbeni sektor aktivno povezuje s televizijskim in filmskim sektorjem z željo po vzpostavitvi konstruktivnega in ustvarjalnega okolja za umeščanje slovenske glasbe v domačo filmsko produkcijo. 

 

Samo za povabljene.

 

V sodelovanju s SIGIC in Motovila.

 

 

Nepredvidljiva prihodnost glasbenih festivalov

 

Petek, 31. 3. - 12:45 @ KINO ŠIŠKA - KOMUNA

Moderatorka: Sara Maria Kordek (Good Taste, PL)

Govorci: Ģirts Majors (Positivus Festival, LV), Helen Sildna (Tallinn Music Week, EE), Michal Kaščak (Pohoda Festival, SK), Nicklas Weis Damkjær (Roskilde Festival, DK)

 

Festivalska industrija je bila zaradi pandemije COVID-19 pahnjena na rob preživetja, vendar pa so večino festivalov tudi po ‘normalizaciji’ pričakali številni izzivi – visoki produkcijski stroški, nevarnost odpovedi turnej in nastopov, spremenjene navade obiskovalcev itd. Predstavniki vodilnih evropskih poletnih festivalov bodo predstavili svoje izkušnje in poglede na festivalsko dogajanje v prihodnjih letih.

 

 

Intervju: Christof Ellinghaus (City Slang)

 

Petek, 31. 3. - 14:00 @ KINO ŠIŠKA - KOMUNA
 

Moderatorka: Nadja Haderer (Ink Music, AT)

Govorec: Christof Ellinghaus (City Slang, DE)

 

Christof Ellinghaus je ustanovitelj ene najpomembnejših neodvisnih evropskih založb City Slang, ki je pod svojim okriljem izdala albume bendov, kot so The Flaming Lips, Yo La Tengo, Tortoise, Calexico, Lambchop, Notwist, Caribou, Gold Panda, Los Bitchos, Jose Gonzales in drugi. Na MENTu nam bo predstavil zgodbo in razvoj te danes že kultne založbe v zadnjih 30 letih, glavne izzive sodobnega založništva ter svojo vizijo prihodnosti.


Nove Face: Pospešek regionalne glasbene industrije

 

Petek, 31. 3. - 16:00 @ KINO ŠIŠKA - KOMUNA
 

Moderatorka: Maša Pavoković (Mashupmash, SI)

Govorci: Nela Peshovska (PIN Music Conference, Taksirat, D Fest, MK), Nik Drozg (Kino Šiška, Channel Zero, SI), Stanislav Drča (European Capital of Culture - Novi Sad 2022, KC Lab, RS), Tena Šarčević (glazba.hr, HR).

 

Partnerji MENT, PIN Music Conference, Kontakt in SHIP predstavljajo novo regionalno iniciativo Nove Face, ki bo vsako leto izpostavila deset najperspektivnejših novih obrazov (mlajših od 30 let) iz zakulisja glasbenega dogajanja na območju nekdanje Jugoslavije. Na pričujoči debati bomo besedo prepustili nekaterim izbrancem iz prve deseterice. Prisluhnimo glasbenim profesionalcem mlajše generacije in spoznajmo njihove poglede na izzive glasbene industrije.

 

Menedžerji v akciji: Kako iz nadebudnega talenta napraviti zvezdo  


Petek, 31. 3. - 11:00 @ M HOTEL HJ
 

Moderatorka: Kristine Kleina (Every Little Thing, LV)

Govorci: Juliana Volož (JV Promotion, EE), Tash Cutts (Hoof Management, UK)

 

Omizje izkušenih glasbenih menedžerk bo razpravljalo o glavnih izzivih menedžmenta novih talentov v letu 2023. Govora bo o strategijah za razvoj novih ustvarjalcev, oblikovanju realističnih kratkoročnih in dolgoročnih načrtov, sestavljanju podporne ekipe okoli nadebudnega talenta, pametni porabi vedno omejenih sredstev, promociji novih imen in brzdanju pričakovanj vaših varovancev. 

 

 

Trdoživost ukrajinske glasbe v času vojne 

 

Petek, 31. 3. - 13:30 @ M HOTEL HJ
 

Govorka: Inna Lytovka (Music Export Ukraine, UA)

 

V času invazije na Ukrajino je postalo delo v ukrajinski glasbeni industriji izjemno zahtevno in nevarno. Kljub temu so ukrajinski ustvarjalci pri svojem delu pokazali edinstveno raven enotnosti in iznajdljivosti. Tukaj smo, da z vami delimo nekaj osupljivih primerov ukrajinske ustvarjalne trdoživosti in vam predstavimo najboljše načine, kako podpreti glasbeno industrijo tega pogumnega naroda.

 

 

Intervju: Elena Natale (HALL)

 

Petek, 31. 3. - 15:30 @ M HOTEL HJ
 

Moderatorka: Špela Cvetko (Radio Študent, SI)

Govorka: Elena Natale (HALL, EE)

 

Elena Natale je ustanoviteljica in lastnica HALL-a, največjega podzemnega estonskega kluba, ki Estonije ni le postavil na evropski zemljevid klubskega turizma, temveč je v okviru klubske scene tudi doprinesel k povečanju inkluzivnosti in opolnomočenju marginalnih družbenih skupin ter spolov. Prisluhnimo njeni navdihujoči zgodbi, da bi bolje razumeli njeno poslanstvo, s katerim želi pokazati pomen nočnega življenja v vsej njegovi raznolikosti – kot kulture, skupnosti in nenazadnje gospodarstva.

 

Butik: Novo poglavje slovenskih elektronskih festivalov

 

Petek, 31. 3. - 16:30 @ M HOTEL HJ
 

Moderator: Jaša Bužinel (The Quietus, MENT Ljubljana, SI)

Govorci: Andraž Babić (Butik Festival, SI), Gašper Sovdat (Butik Festival, SI), Romina Gerbec (Butik Festival, SI), Saša Vujasinović (Butik Festival, SI)

 

Od prve edicije leta 2019 se je toliminski festival Butik hitro uveljavil kot najpomembnejši slovenski festival elektronske glasbe, ki na eno najlepših festivalskih lokacij v Evropi vsako leto privabi pisano mednarodno množico. Osrednji akterji festivala nam bodo predstavili, kako je Butik sploh nastal, kakšni so glavni izzivi in prepreke pri organizaciji takega butičnega festivala, kako se z ekipo lotevajo marketinga festivala v tujini, kako je prišlo do mikro festivala na Zanzibaru, zakaj je pomembno spodbujanje domačih didžejk ter didžejev in še čem.


 

Duševno zdravje: Vsi smo v tem skupaj

 

Petek, 31. 3. - 13:00 @ M HOTEL AB
 

Govorke: Rosana Corbacho (M.I. Therapy, ES), Arun Castro (Roadie Medic, UK), Sarah Joy (ATC Live, UK), Tisa Frelih (University psychiatric clinic Ljubljana, SI)

V zadnjih letih je duševno zdravje vroča tema na mednarodnih konferencah. V tem času sta se povečala skrb za zdravje glasbenikov in zanimanje za izboljšanje njihovega delovnega okolja, vendar pri tem pogosto pozabljamo na vse druge akterje, kot so tour menedžerji, tehnčne ekipe, agenti in druge vodilne pozicije. Navajeni so skrbeti za druge ali velike ekipe, delati pod pritiskom in pozabiti na lastne potrebe. Spregovorili bomo o neizrečenih glavnih vprašanjih in najnovejših raziskavah na tem področju ter kaj storiti za blaženje ali preprečevanje posledic dela v tako strastnem in zahtevnem delovnem okolju.

Koprodukcija z IMPALA.

 

Glasba za oglaševanje: Povabilo k oddaji ponudbe!
(predstavitev)


Petek, 31. 3. - 14:15 @ M HOTEL AB
 

Govorci: Manca Ogrin (SIGIC, SI), Markus Linde (Europe in Synch, thag's agent, DE), Maša Pavoković (Mashupmash, SI), Žiga Drofenik (Džuboks, SI)

Za letošnji MENT smo pripravili simulacijo umeščanja glasbe v filme in reklame (synch) za slovensko oglaševalsko industrijo. Oglaševalci bodo delili konkretna povpraševanja za glasbo v oglasih in profesionalni glasbeni sektor povabili, da prek odprtega razpisa predloži ustrezno izvirno glasbo. Prispevki bodo pregledani po formalnih in profesionalnih standardih oglaševanja, izbrani prijavljenci pa bodo na delavnici individualno prejeli povratne informacije s strani strokovnjakov s področja oglaševanja in umeščanja glasbe v oglase. Na koncu pa bodo predstavljeni tudi rezultati odprtega razpisa. 

Glasbena produkcija za pevce in avtorje: Osnove, ustvarjalna orodja in nasveti


Petek, 31. 3. - 16:00 @ M HOTEL AB
 

Govorec: Simon Leander Raschen (Yamaha Music Europe, DE)

 

Imate veliko kreativnih idej, vendar ne veste, kako bi svoje pesmi spremenili v dobro zveneče demo posnetke? Na tem mojstrskem tečaju boste spoznali, kako postaviti dober domači studio, in se naučili, kako se glasbo snema na profesionalen način. Predstavljeni bodo različni načini, kako lahko svoje posnetke in ideje spremenite v dejanske aranžmaje. Simon vam bo pokazal, kako sproducirati fino zveneče ritme, kako delati z virtualnimi instrumenti in kako ustvariti vznemirljiv vokalni aranžma. Poleg tega vam bo predstavil osnovne trike in nasvete za mešanje zvoka, kot so izenačevanje, kompresija in druga orodja za zvočno obdelavo. Tečaj ne zahteva znanja glasbene teorije ali več kot osnovnega poznavanja digitalnih platform za produkcijo zvoka (DAWs). 

Zaželjena je PRIJAVA (ni obvezna).
 

V sodelovanju z Yamaha Music Europe.

Kje smo, kam gremo: Web3 in decentralizirano organiziranje kreativnih skupnosti

 

Petek, 31. 3. - 13:00 @ M HOTEL CD
 

Govorka: Kaitlyn Davies (Friends With Benefits DAO, PT)

 

Minevata dve leti, odkar so špekulacije in zanimanje za orodja Web3 dosegle širše občinstvo, pri čemer so na naslovnicah in v poročilih napovedovalcev trendov prevladovale predvsem astronomske cene NFT-jev in različni virtualni metaverzumi. Medtem so se ob neštetih stečajih nekateri trgi zrušili, kar je pokazalo, da je na tem področju še veliko tveganj in negotovosti. Mnogi se zdaj sprašujejo, ali ima Web3 še vedno potencial, da prerodi kreativne industrije in umetnikom ter drugim ustvarjalnim umom prinese nove priložnosti. So te priložnosti sploh kadarkoli obstajale? Pridružite se Kaitlyn na predavanju, kjer bo predstavila nedavno preteklost in bližnjo prihodnost Web3 orodji s poudarkom na decentraliziranih avtonomnih organizacijah (DAO) kot alternativnih infrastrukturah za organizacijo kreativnih skupnosti.

 

Zaželjena je prijava (ni obvezna). 

 

V sodelovanju z European Music Business Training.

Biti neodvisni ustvarjalec v sodobni glasbeni industriji

 

Petek, 31. 3. - 14:15 @ M HOTEL CD

Govorec: Ivan Ivanov (TuneCore CIS, EE and Turkey) 


V zadnjih sedmih letih je spletno pretakanje postalo najpopularnejši način uživanja glasbe in posledično eden glavnih virov prihodkov za glasbenike. Vendar pa se številni izvajalci še vedno nimajo za dovolj samozavestne in strokovno podkovane, ko gre za zadeve, kot so samostojno izdajanje glasbe, izbira distribucijskega partnerja in priprava na distribucijo. Na predavanju boste izvedeli, kaj je potrebno, da postaneš in ostaneš neodvisen, kako izbrati glasbenega distributerja, ki je najbolje odgovarja tvojim potrebam, ter na kaj moraš biti pozorni pred, med in po tem, ko svojo izdajo pošlješ na Apple Music, Spotify in druge platforme. 

 

V sodelovanju s Tunecore.


 

Spodbujanje podjetništva med glasbenimi profesionalci v srednji in jugovzhodni Evropi

 

Petek, 31. 3. - 16:30 @ M HOTEL CD

Moderator: Georges Perot (MESO Music Events, HEMI, GR)

Govorci: Aleš Svetina (Setlistory, glasbenik, SI), Andrej Kobal (GranuRise, skladatelj, SI), Benjamin Demelemester (Centre national de la musique, FR), Primož Kristan (SIGIC, SI)

V zelo konkurenčnem glasbenem sektorju želijo regionalni glasbeni strokovnjaki ustvarjati in razvijati nove izdelke ter storitve. Toda čeprav pogosto zagotavljajo rešitve v korist globanega glasbenega ekosistema, dostop do finančnih sredstev in tujih trgov ostaja izziv. Na srečanju bodo govorci razpravljali o razvoju pospeševalnikov in inkubatorjev, o glasbeno-tehnoloških projektih, razvojnih centrih in priložnostih za glasbene podjetnike v regiji.

V sodelovanju s SIGIC-a in HEMI.

CEMENT: srečanje slovenskih promotorjev elektronske glasbe

 

Petek, 31. 3. - 12:00 @ RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Moderatorja: Jaša Bužinel (The Quietus, MENT Ljubljana, SI), Jera Topolovec (MENT Ljubljana, SI)

 

Na konferenci se bo odvilo zaprto srečanje predstavnic in predstavnikov slovenske elektronske scene, ki se aktivno ukvarjajo z organizacijo in promocijo dogodkov elektronske glasbe v različnih slovenskih klubih ter krajih. Cilji srečanja so, da se aktertke in akterji pobližje spoznajo, med sabo delijo izzive, s katerimi se vsi kot organizatorji in promotorji soočajo, združijo moči in skupaj iščejo rešitve. Med drugim bo govora o dobrih in slabih praksah pri organizaciji elektronskih dogodkov, koordinaciji mednarodnih gostovanj, povezovanju s tujino, medijski podpori sceni, novih promocijskih strategijah, skupnih promocijskih kanalih itd. 
 

Zaprto srečanje. Samo za povabljene.

Kako si zamisliti bolj inkluzivne in varnejše nočne prostore?

 

Petek, 31. 3. - 14:30 @ M HOTEL E
 

Moderatorki: Ula Kranjc Kušlan (Radio Študent, SI), Lana Križaj (Ustanova, SI)

 

V debatno zastavljenemu seminarju želimo nasloviti problematiko spolnega nasilja, nadlegovanja in diskriminacije v nočnem življenju. Gre za probleme, ki so seveda prisotni v širšem družbenem kontekstu, toda v nočnih klubih in drugih prostorih zabavne industrije dobijo še večje razsežnosti zaradi specifik nočnega življenja (večja seksualizacija in normalizacija). Ob prisotnosti substanc pa se številne meje na videz zabrišejo. Glasba je osišče, okoli katerega se odvija večina večernih in nočnih dogodkov, zato želimo spodbuditi dialog na temo zmanjševanja škode in implementacije praks, primernih za lokalni kontekst, predvsem pri lastnikih klubov ter organizatorkah in organizatorjih klubskih večerov, festivalov, koncertov in rejvov.

 

Namen seminarja je prepoznavanje lokalno specifičnih problemov ter ovir, s katerimi se soočajo promotorke in promotorji nočnih dogodkov, in oblikovanje konkretnih rešitev, s katerimi lahko okrepimo skupnost in svobodo izražanja ter še povečamo zadovoljstvo in varnost obiskovalk in obiskovalcev.
 

Dogodek zaprtega tipa. Prijave so zaključene.

bottom of page