top of page

predMENT: Zvočnost od ideje do realizacije 28. 2., 16:00 @ SIGIC Mentor: Jaka Berger Teme: procesi ustvarjanja, iskanje lastnega zvoka, komuniciranje, sodelovanje, aktivna vključenost, improvizacija, aktivno poslušanje V sklopu delavnice bo glasbenik in zvočni umetnik Jaka Berger spregovoril o tem, kako pripeljati lastno zvočno estetiko od začetne ideje do izdaje plošče. Berger že vrsto let zaznamuje široko polje domače glasbene ustvarjalnosti, ki se vpenja v številne žanrske glasbene okvirje in v raznolika organizatorska polja ter v polje medijskega delovanja. Je eden najbolj tvornih (so)ustvarjalcev domače glasbene scene, glasbenik, ki v svojem delu nenehno raziskuje in členi ter spreminja lasten izraz. Vpenja se v številne ustvarjalne tokove, rocka, jazza, free jazza, svobodne improvizacije, elektronske in elektroakustične glasbe, noisea, do eksperimentalnega hip-hopa, duba in še dlje. Na podlagi svojih iskušenj bo prikazal, kako z različnimi pristopi ustvariti unikatno zvočno govorico. »V procesu ustvarjanja se srečujemo z mnogimi dejavniki in osebami, povezanimi z realizacijo projekta. Vse to od nas zahteva veliko pozornosti, komunikacije, vztrajnosti in improvizacije. Improvizacija kot aktivnost zaznavanja in odzivanja ozavešča nove načine komuniciranja, pri ohranjanju koncentracije in osrediščenosti pa nam pomaga vrlina poslušanja. Tako pri ustvarjanju kot pri komuniciranju je vloga poslušalca tista, ki nam je lahko v veliko pomoč pri ozaveščanju lastnega delovanja. Na delavnici bo govora o ustvarjalnih procesih, skozi vaje poslušanja pa bomo opazovali zaznavanje okolja, odzivnost in dinamiko odnosov.« Jaka Berger www.jakaberger.com predMENT: Showcase od A do Ž 28. 2., 17:30 @ SIGIC Govorci_ke: Andraž Kajzer, Maša Pavoković, Miran Rusjan Mesec dni pred deveto edicijo predstavitvenega festivala in konference MENT, se bomo na SIGIC-u osredotočili na showcase festivale, njihov namen in uporabo. Ti predstavljajo strnjeno možnost nadgradnje izvajalčeve kariere - neposreden stik z raznovrstnimi akterji glasbene industrije. Na predavanju bomo odgovorili na vprašanja kot so, kdaj se je smiselno začeti prijavljati na tovrstne festivale in kako, kaj je ETEP, kaj HEMI, kako izbrati pravi showcase, kaj storiti pred, med in po dogodku in kdaj pustiti showcase za sabo.

Andraž Kajzer je vodja showcase festivala in konference MENT Ljubljana. Z glasbenim poslom se je do sedaj srečeval v mnogih oblikah: kot glasbeni urednik in novinar, kot organizator koncertov in založnik, kot menedžer in booker. Maša Pavoković je več kot petnajst let aktivna v svetu medijev in glasbe. Njene zgodbe se spletajo med stiki z javnostmi, organizacijo dogodkov in glasbenim menedžmentom. Med organizacijo prve polovice zgodovine Špil lige je skovala managersko vez s Koala Voice, danes pa z njo karierno pot soustvarjajo Magnifico in freekind.. Že osem let je del ekipe festivala Exit in Sea Star, kjer skrbi za lokalne stike z mediji, v zadnjem letu pa tudi za booking.

Miran Rusjan je v več kot dvajsetih letih delovanja na neodvisni glasbeni sceni v različnih vlogah nabral številne izkušnje ter pridobil širok vpogled v delovanje glasbenega ekosistema. Leta 2004 je ustanovil Moonlee Records, eno pomembnejših indie založb ex-YU regije (Repetitor, KOIKOI, Bernays Propaganda, Moveknowledgement, Nikki Louder…), ki se je kasneje razširila v Moonlee Booking. Od leta 2015 je Miran vodja konferenčnega programa festivala MENT Ljubljana. Je tudi član upravnega odbora združenja RUNDA - Regionalnega združenja neodvisnih proizvajalcev fonogramov iz Balkana. Dogodka potekata v koprodukciji SIGIC / MUSIC SLOVENIA in MENT Ljubljana. Dogodek podpirajo Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in HEMI.




bottom of page