top of page

Z regionalno pobudo NEW FACES* je letos prvič izpostavljenih deset novih obrazov (mlajših od 30 let) iz zakulisja glasbenega dogajanja na območju nekdanje Jugoslavije. Izbrana deseterica je v lokalnem in tudi širšem glasbenem okolju že pustila prepričljiv pečat, predvsem pa je v svojem delu motivirana in že aktivno kaže rezultate svojega dela.


Regionalni festivali in konference – MENT Ljubljana (Slovenija), Kontakt (Srbija), SHIP (Hrvaška) in PIN Music Conference (Severna Makedonija) – so z razpisom, na katerega je prispelo več kot 100 prijav, želeli ponuditi spodbudo mladim, ki so ključni za rast glasbene scene.

»Želimo si, da iniciativa New Faces postane stalnica v našem prostoru. S tem, ko mladim ponudimo priložnost, da še dodatno nadgradijo znanja in spretnosti, osmislimo hkrati tudi naše delo. Premalo se namreč zavedamo, da glasbena scena niso le izvajalci, ki jih vidimo na odru, pač pa so v ozadju še številni, ki velikokrat samo marljivo delajo. S tem mislimo na promotorje dogodkov, novinarje, založnike, menedžerje in številne druge včasih skrite deležnike glasbenega posla,« pravijo festivalski partnerji pobude. Deseterica izbranih mladih glasbenih profesionalcev bo prejela vstopnice za regionalne konference in festivale, dostop do spletnih baz delegatov ter pokrite stroške za pot in bivanje na partnerskih konferencah v tujini.


New Faces 2023 so:

Dino Grgurić (koncertni organizator; Velvet Festival, HR)

Erik Omeragikj (oblikovalec luči in zvoka, odrski menedžer; MKC, MK) Lana Bauman (koncertna organizatorka; Lacha, SI)

Luka Zadro (manager, booking agent, koncertni organizator; yem, HR)

Monika Gava (producentka; Krokodil studio, RS)

Nela Peshovska (bookerka; PIN Music Conference, Taksirat, D Fest, MK)

Nik Drozg (koncertni organizator; Kino Šiška, Channel Zero, SI)

Rastko Tomić (glasbeni urednik; Highwaystar magazine, RS)

Stanislav Drča (kurator, organizator, producent; European Capital of Culture Novi Sad 2022, KC Lab, RS)

Tena Šarčević (glasbena urednica; glazba.hr, HR)

Opisi izbrancev:


Nela Peshovska (bookerka; PIN Music Conference, Taksirat, D Fest, MK)

Če boste Neline starše vprašali, kaj počne, vam bodo verjetno odgovorili: »Ne vemo, nekaj z glasbo.« Če boste vprašali njene prijatelje, bodo rekli: »Daje nam brezplačne vstopnice za koncerte.« Resnica je, da se je Nela po nekaj letih dela v IT-sektorju, po trenutku »eureke« med pandemijo, znašla v glasbeni industriji. Sedaj skrbi za booking izvajalcev in dela za največje festivale v Makedoniji (Taksirat, D Festival, PIN Music Conference).


Nik Drozg (koncertni organizator; Kino Šiška, Channel Zero, SI)

Kot neodvisni koncertni organizator Nik sodeluje s Kinom Šiška in klubom Channel Zero. Od leta 2014 dela kot glasbeni novinar na Radiu Študent, kjer se je specializiral za organizacijo dogodkov. Leta 2019 je organiziral veliki koncert ob 50. obletnici Radia Študent in kasneje še dve izdaji festivala Tresk, ki je posvečen neodvisnim glasbenim založbam. Leta 2023 je organiziral prvi regionalni festival in konferenco malih glasbenih prizorišč SUBSTRAT, ki ga podpira iniciativa EEnlarge Europe. Je redni gost mednarodnih festivalov za glasbene profesionalce, vodi tečaje o glasbenem poslu na šoli United POP Academy Ljubljana ter z zasedbo Lynch nastopa doma in v tujini.

Tena Šarčević (glasbena urednica; glazba.hr, HR) Tena je diplomirala iz novinarstva na Fakulteti za politične vede Univerze v Zagrebu. Novinarsko kariero je začela pri enem vodilnih dnevnih časopisov Jutarnji list, kjer je poročala predvsem o pop kulturi, življenjskem slogu in družbenih fenomenih, pri čemer se je veliko posvečala glasbi. V reviji Svijet kulture je imela svojo kolumno, posvečeno elektronski glasbi. Za članek o uničujočih potresih na Hrvaškem je na reportažnem festivalu Fra Ma Fu prejela nagrado za najboljšo reportažo leta 2020. Dela kot urednica in novinarka za portal Glazba.hr, edino hrvaško glasbeno platformo, ki pokriva glasbo vseh žanrov, stilov in form.

Stanislav Drča (kurator, organizator, producent; European Capital of Culture Novi Sad 2022, KC Lab, RS)

Stanislav se je v kuratorske, vodstvene in produkcijske vode začel usmerjati šele pred nekaj leti, ko sta skupaj s kolegom z Akademije umetnosti v Novem Sadu dobila priložnost, da v modernistični vili v Novem Sadu ustanovita neodvisni kulturni center, danes znan kot Kulturni center LAB (KC Lab). Njegova umetniška praksa se je kmalu začela preusmerjati v kuratorstvo razstav in drugih dogodkov, kot so koncerti, hibridni dogodki, rezidenčni programi umetnikov itd. Kmalu zatem je izkoristil priložnost in kot kurator ter producent sodeloval v okviru Evropske prestolnice kulture Novi Sad 2022. Ker ni imel formalne izobrazbe na področju produkcije in kulturnega menedžmenta, se je vsega naučil sproti.


Dino Grgurić (koncertni organizator; Velvet Festival, HR)

V glasbenih vodah je prisoten že od 12. leta, svoj prvi koncert pa je organiziral že kot najstnik pri 16 letih. Je soustanovitelj in umetniški direktor festivala Velvet na otoku Krku, ki je do danes gostil že več kot 200 mednarodnih glasbenikov. Zase pravi, da je aktivist mediteranske kulture. Pripravil je številna meddisciplinarna sodelovanja in dogodke po Evropi.


Erik Omeragikj (oblikovalec luči in zvoka, odrski menedžer; MKC, MK)

Erik Omeragikj je glasbenik, oblikovalec luči, tehnik in odrski menedžer. Že šest je oblikovalec luči v Mladinskem kulturnem centru v Skopju. Strast do samoizražanja skozi glasbo ga je v različnih vlogah – glasbenik, tehnik luči, scenski menedžer – vodila na turneje po Evropi in Severni Makedoniji. Številne izkušnje je pridobil z delom na več kot 300 koncertih in več kot 50 gledaliških predstavah (Zdravo Mladi, D Festival, Skopje Jazz Festival, Street Mode Festival, Exit Festival idr.)

Lana Bauman (koncertna organizatorka; Lacha, SI)

Lana Bauman se skozi svojo znamko Lacha posveča sodelovanju z vzhajajočimi kvalitetnimi umetniki. Organizirala je že več kot deset mini festivalov, vključno s koncerti in jam sessioni, ter sodelovala z nekaterimi vodilnimi mariborskimi kulturnimi ustanovami pri koprodukciji nekaterih največjih mestnih festivalov in dogodkov. Z ustvarjanjem dogodkov, ki imajo podporni sistem in združujejo umetnike, občinstvo in organizatorje, Lana pomaga gojiti živahno in uspešno glasbeno skupnost v Mariboru.


Luka Zadro (manager, booking agent, koncertni organizator; yem, HR)

Luka Zadro je eden od zobnikov domačega in regionalnega stroja glasbene industrije. Svojo ljubiteljsko-profesionalno kariero je začel kot koncertni organizator v KSET-u z organizacijo različnih programov in koncertov, kjer se je aktivno povezal z alternativno sceno. Po končanem študiju je svojo pot v glasbeni industriji nadaljeval z delom v agenciji za organizacijo koncertov in festivalov ter vodenjem bendov in glasbene založbe. Trenutno sodeluje z zasedbami, kot so Porto Morto, nemanja in Prazna Lepinja.


Monika Gava (producentka; Krokodil studio, RS)

Monika je podiplomska študentka na Filozofski fakulteti s področja izobraževanja odraslih in razvoja človeških virov. V glasbeni svet je vstopila s Krokodil Studiem, snemalno, založniško in radijsko produkcijo iz Pančeva, kjer se kali kot vodja pisarne in se spoznava s PR aktivnostmi, bookingom ter digitalno distribucijo. Ima izkušnje s sodelovanjem z različnimi društvi in nevladnimi organizacijami na področju neformalnega izobraževanja ter organizacijo in koordinacijo različnih dogodkov, glasbenih in ekoloških festivalov ter mednarodnih delovnih kampov.


Rastko Tomić (glasbeni urednik; Highwaystar magazine, RS)

Rastko Tomić je leta 2019 ustanovil kulturno-glasbeno revijo Highwaystar. Skozi revijo, ki se uvršča med bolj priljubljene glasbene revije v Srbiji, aktivno spremlja široko glasbeno dogajanje. Prve koncerte je organiziral leta 2021 v Beogradu, leto kasneje pa še v Valjevu. S tem se je seznanil z organizacijo in promocijo glasbenih dogodkov v Srbiji. V lanskem letu je v Valjevu organiziral prvi Highwaystar Fest, ki bo dobil nadaljevanje.


Comentários


bottom of page