top of page

Bruselj / Ljubljana, 3. april 2023


Minuli konec tedna je bila na festivalu in konferenci MENT Ljubljana podeljena nagrada IMPALA za izjemen prispevek pokojnemu Tonyju Duckworthu. Poklonili smo se njegovi izjemni karieri v glasbenem poslu in predanosti pri širjenju mreže neodvisnih glasbenih podjetij v regiji Srednje in Vzhodne Evrope.


Tony je z založbo [PIAS] začel prvič sodelovati v 90. letih, ko je bil zaposlen pri pridruženem podjetju Vital Distribution, kasneje pa je pri [PIAS] postal direktor prodaje in trženja. Leta 2004 se je odločil za drzno potezo in ustanovil lastno podjetje na Poljskem, medtem ko je delal kot vodja založb pri distribucijskem partnerju založbe PIAS, podjetju Mystic. Leta 2015 je bil glavni akter pri ustanovitvi pisarne založbe [PIAS] za Poljsko in Vzhodno Evropo. Želel je razširiti njeno delovanje in doseg v Evropi. Kot generalni direktor [PIAS] za Poljsko in Vzhodno Evropo je bil gonilna sila pri razvoju karier številnih lokalnih izvajalcev ter povečanju vidnosti sestrskih založb in njihovih varovancev v regiji.


Vedno je bil odločen zagovornik razvoja mreže neodvisnih glasbenih založb v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Duckworth se je združenju IMPALA pridružil na MENTu leta 2018, ko so se na konferenci zbrali vsi člani upravnega odbora, obenem pa je pripravil odličen osrednji intervju s Helen Smith, izvršno direktorico IMPALE. Zagnal je tudi vrsto tematskih predavanj o balkanskih založniških trgih, evropski pobudi Music Moves Europe in strategijah za osvajanje novih glasbenih trgov. Imeli smo velik privilegij, da smo dobili njegov vpogled v glasbeno industrijo. Njegova strast do evropske raznolikosti in želja po zastopanju neodvisnega glasbenega sektorja sta nam bili v velik navdih.(Osrednji intervju na MENTu 2018: Tony Duckworth, [PIAS] Poland and Eastern Europe, v pogovoru s Helen Smith (IMPALA), foto: Maša Gojić))

MENT je ta konec tedna v sodelovanju z združenjem IMPALA organiziral tudi posvet Duševno zdravje: Vsi smo v tem skupaj. Namen je bil ozaveščanje o izboljšanju delovnih pogojev za vodstva in zaposlene v glasbenih podjetjih. Obravnavali smo ključna vprašanja, ki prepogosto niso pravočasno zastavljena, in se seznanili z najnovejšimi raziskavami. S posvetom smo poskusili ponuditi odgovor na vprašanje, kaj je mogoče storiti za zmanjšanje in preprečevanje tveganj v tako strastnem in zahtevnem delovnem okolju.(Posvet Duševno zdravje: Vsi smo v tem skupaj; od leve proti desni: Magda Chołyst (Artist in Bloom, PL), Arun Castro (Roadie Medic, UK), Rosana Corbacho (M.I. Therapy, ES), Sarah Joy (ATC Live, UK) in Tisa Frelih (Psihiatrična klinika Ljubljana, SI)) Helen Smith, izvršna direktorica zdurženja IMPALA, je povedala: »MENT je bila Tonyjeva najljubša konferenca, zato je to odlična priložnost za priznanje njegovega izjemnega prispevka k neodvisni glasbi. Tony je s svojo navdihujočo vizijo in nalezljivo energijo pustil neverjeten pečat. Imel je čudovit dar, da je ljudem dajal občutek moči in motivacije. Njegova smrt je velika izguba. Vedno se bomo spominjali njegove pristne prijaznosti, neverjetne strasti do glasbe in odličnega smisla za humor.« Andraž Kajzer, umetniški direktor in vodja festivala MENT, je v imenu MENT ekipe dodal: »Od Tonyjevega prvega obiska v MENT-u je bil del naše mednarodne družine. Zagotovo je bil eden najbolj bistrih in izkušenih ljudi, ki je navdušeno delil svoje znanje ter podpiral umetnike in druge strokovnjake. Tony Duckworth je bil za nas zares enkratna oseba in zelo ga pogrešamo.« Kenny Gates, soustanovitelj [PIAS], je zaključil: »Tony se je leta 1994 kot direktor prodaje prvič pridružil podjetju [PIAS] UK, ki se je takrat imenovalo Vital. Imel je ključno vlogo pri organizaciji skupine navdušenih, a naivnih otrok, ki smo bili takrat, pa tudi pri vzpostavljanju inovativnih prodajnih tehnik, ki jih je kopirala naša konkurenca. Dal nam je globino, ki smo jo potrebovali, da smo se razvili v vodilnega neodvisnega distributerja v državi. Podjetje je tam, kjer je, le zaradi tistih, ki so ga oblikovali in zgradili. Potem ko je bil mentor ekipi, ki si je prizadevala za uspešnice imen, kot so Elastika, Gene, Bluetones, Sleeper, Oasis, Tom Jones, Aphex Twin in številni drugi, se je preselil na nove pašnike. Njegovo drugo obdobje pri [PIAS] sredi leta 2000 je bilo vodenje [PIAS] na Poljskem, in to vse do njegove tragične smrti. [PIAS] je družina in nič ni bolj uničujočega, kot je izguba družinskega člana. Njegov vpliv in doprinos k našemu podjetju ne bosta nikoli pozabljena.«


Nagrada IMPALA za izjemen prispevek Nagrada IMPALA za izjemen prispevek je namenjena poudarjanju evropske neodvisne glasbe in tistih, ki jo spodbujajo, ter pobud, ki si zaslužijo posebno priznanje. Nagrado so doslej prejeli: Didier Gosset, FONO, Kees Van Weijen, Keith Harris, Tom Deakin, Love Record Stores, Music Declares Emergency, Markus Tobiassen in časopis Dagens Næringsliv, Jonas Sjöström (Playground Music Scandinavia), Plus 1 Refugees welcome!, Label Love, Eurosonic Noorderslag, Armada Music/Armin van Buuren, Martin Mills (Beggars Group), Charles Caldas (Merlin) in Mario Pacheco. Več tukaj.


O združenju IMPALA Združenje IMPALA je bilo ustanovljeno leta 2000 in trenutno zastopa skoraj 6000 neodvisnih glasbenih podjetij. 99 % evropskih glasbenih podjetij predstavljajo mala, mikro in srednja podjetja ter glasbeniki, ki izdajajo glasbo v samozaložbi. Omenjena podjetja (znana tudi kot independents) so vodilna v svetu na področju inovacij ter odkrivanja nove glasbe in novih talentov. Skrbijo za več kot 80 % vseh novih izdaj in zagotavljajo 80 % delovnih mest v sektorju. Poslanstvo združenja IMPALA je trajnostna rast neodvisnega glasbenega sektorja, opolnomočenje glasbenikov, spodbujanje raznolikosti in podjetništva, izboljšanje dostopnosti do političnih odločevalcev, navdihovanje sprememb in lajšanje dostopa do financiranja. IMPALA se ukvarja s številnimi ključnimi vprašanji, izvaja različne programe in vodi program Friends of IMPALA, namenjen podjetjem, ki želijo razviti strateški odnos z neodvisnim glasbenim sektorjem.


Comments


bottom of page