MENT 2021: devet koncertih večerov, 30 izvajalcev, konferenca, delavnice in specialke

“V petih letih od ustanovitve si je festival MENT pridobil sloves enega najpomembnejših evropskih showcase festivalov.”
– Fergal Kinney, Loud & Quiet

Ljubiteljice in ljubitelji muzike, še pomnite koncerte?

Predstavljamo glasbeni in konferenčni program sedme edicije in prve poletne izvedbe glasbenega showcase festivala MENT Ljubljana, ki se bo med 3. in 11. junijem v živo odvil na različnih prizoriščih po Ljubljani.

V zadnjih letih je MENT postal znan po bogatem in razgibanem 3-dnevnem dogajanju po vsej prestolnici. V luči nove družbene realnosti, polovičnih kapacitet in PTC pogoja letošnja edicija v prilagojenem raztegnjenem formatu prinaša kar devet koncertnih večerov s slovenskimi ustvarjalci in talenti iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke in Poljske, ki bodo nastopili v Kinu Šiška, Švicariji in atriju Mestnega muzeja.

Med glasbenimi gosti prevladujejo lokalna in regionalna imena. Izpostavljamo slovenski debi hrvaškega trap pop fenomena z++, mednarodni avdiovizualni projekt Laser Bros, premierne nastope domačih novovalovskih preroditeljev Insan in art trap projekta Tsujigiri ter predstavitev aktualnega albuma ekscentričnega ljubljanskega kolektiva SBO.

Fokus MENT konference, ki prinaša tri debate, tri delavnice in dva mednarodna spletna dogodka, je letos na lokalni problematiki, digitalizaciji, spletni identiteti glasbenikov oziroma bendov ter različnih platformah za promocijo in distribucijo glasbe.

Tokratne MENT specialke vključujejo tradicionalno razstavo glasbenih plakatov appointMENT 5.0 – zmenek na slepo mladih lokalnih umetnikov z nastopajočimi glasbeniki, dvodnevno delavnico Modul@rnice: Naredi si osciloskop, predstavitveni koncert projekta Mladi Raziskovalci IV. s saksofonistom Lenartom De Bockom in premierno predstavitev prve kompilacije slovenske ambientalne glasbe Senzorama vol 1.

___#PROGRAM

Transžanrski italijanski post-posebneži 72-HOUR POST FIGHT, tankočutna češka kantavtorica AMELIE SIBA, slovenska zvočna mistika ANA KRAVANJA & SAMO KUTIN, kozmični elektro-jazz fuzionisti ETCETERAL, avstrijska glasnica robnega popa FARCE, sanjava slovensko-hrvaška neo soul naveza FREEKIND, italijanska raziskovalka glasu in elektronskih barv GINEVRA NERVI, domači zastavonoša soulovskega popa HAUPTMAN, elektrificirana poljska jazz trojka IMMORTAL ONION, predstavniki novega novega vala INSAN, transnacionalni indie trio IN THE ATTIC, poetični hrvaški kantavtor IVAN GROBENSKI, ekspresivni mojster strunskih glasbil IZTOK KOREN, češko-avstrijski lasersko-modularni projekt LASER BROS, radoživi transbalkanski indie punk trio LELEE, virtuozni in študiozni saksofonist LENART DE BOCK, raziskovalec raznorodnih sintetičnih ambientov MIROKI’I, slovenski elektronski up NICE TRICK, nadebudni domači ritmoklepač NIKSON, veteran avtohtone elektronske scene NITZ, samosvoji slovenski dvojec NOT EXACTLY LOST, izmuzljiva ljubljanska harfistka in eksperimentatorka ROUGE-AH, gizdalinski transžanrski tranzicijski kolektiv SBO, avstrijski feel-good indie pop kvintet SHARKTANK, hrvaško-slovenski nu jazz kolektiv TROKUT, predstavnik domače art trap avantgarde TSUJIGIRI, glasnik nove generacije slovenskega hip-hopa VAZZ, wunderkind domače (t)rap scene YNGFIREFLY, balkanski trap pop fenomen z++ in prva dama sodobnega slovenskega rapa ŽENA.

Urnik koncertov.

___#KONFERENCA

MENT konferenca je namenjena opolnomočenju domačih glasbenikov, bendov in založnikov v digitalni sferi. Osrednji konferenčni dan, ki se bo v sredo, 9. junija, odvil v Mestnem muzeju, je razdeljen na delavnice in debate, ki bodo potekale v slovenščini.

Na treh brezplačnih delavnicah, za katere je nujna predhodna prijava, boste seznanjeni z različnimi segmenti glasbene promocije – pretočnimi platformami, družbenimi omrežji in spletnim oglaševanjem. Spoznali boste, kako lahko pretočne platforme najbolje izkoristite v svoj prid, kako najučinkoviteje pristopiti k oblikovanju spletne identitete in kako se praktično lotiti zasnove uspešne spletne oglaševalske kampanje za vaš singel ali album.

Konferenca prinaša tudi tri javne debate, ki letos naslavljajo aktualno slovensko problematiko. Na dolgi mizi MUSIC Slovenia boste lahko aktivno sodelovali v diskusiji o strategijah za izvoz slovenske glasbe in predstavili svoje ideje, kako povečati njeno vidnost in vrednost v mednarodnem prostoru. V pogovoru na temo monetizacije YouTuba in pretočnih platform v Sloveniji bomo poskušali osvetliti razloge, zaradi katerih domači avtorji in imetniki avtorskih pravic ostajajo brez velikega dela digitalnih prihodkov, ki ostajajo “nepočrpani” pri spletnih velikanih. Tretja debata pa bo v duhu časa naslovila prednosti in slabosti spletnih prenosov koncertov skozi oči glasbenikov, poslušalcev in organizatorjev ter nasploh usodo ‘live stream’ formata v pokoronski prihodnosti.

Čeprav MENT 2021 izpostavlja predvsem regionalno produkcijo in naslavlja lokalno problematiko, ostaja festival močno vpet tudi v mednarodni prostor. V sodelovanju z Mednarodnim forumom glasbenih menedžerjev (IMMF) in združenjem neodvisnih evropskih glasbenih založb IMPALA bosta izvedena dva brezplačna spletna izobraževalna programa v angleščini, Artist’s Business Campus Course in IMPALA Campus, za katera je potrebna predhodna prijava. 

Konferenčni program:
https://www.ment.si/konferenca/

___#SPECIALKE

MENT specialke raziskujejo povezave med glasbo, sodobno vizualno umetnostjo, tehnologijo in skupnostjo. 

appointMENT 5.0  

Festival MENT vas v sodelovanju z galerijo DobraVaga 1. junija vabi na otvoritev pete prodajne razstave umetniških glasbenih plakatov appointMENT 5.0, ki glasbene ustvarjalce MENTa 2021 povezuje z mladimi slovenskimi vizualnimi umetniki. V časih, ki terjajo iskanje novih rešitev, se projekt appointMENT iz galerijskih prostorov seli na zunanje površine in ulice. Plakati bodo zavzeli več različnih mestnih površin in se tako ponovno znašli v svojih primarnih vlogah kot sredstvo, ki nagovarja naključne mimoidoče.

Modul@rnice x MENT: Naredi si osciloskop

Udeleženci dvodnevne delavnice bodo zgradili svoj dvokanalni digitalni osciloskop WAVE2 in brezskrbno zakorakali v svet vektorske sinteze. Naprava v priročni žepni izvedbi ima dva vhodna kanala in dva izhoda za pomožni funkcijski generator, namenjena pa je opazovanju zvočnih oblik in elektronskim meritvam. Prijave zbiramo na delavnice@projekt-atol.si.

SENZORAMA x MENT

Založba Radia Študent (ZARŠ Records) v sodelovanju z radijsko oddajo Senzorama predstavlja prvo kompilacijo slovenske ambientalne glasbe “Senzorama vol. 1”, ki bo premierno predstavitev doživela na festivalu MENT v atriju Mestnega muzeja v nedeljo, 6. junija.

Mladi Raziskovalci IV. – Lenart De Bock – steps

Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi Raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna ter raziskovalna okolja. Eden izmed dveh ustvarjalcev na rezidenci v letu 2021 je saksofonist in skladatelj Lenart De Bock, ki bo s svojo zasedbo predstavil projekt ‘steps’.

___#VSTOPNICE

Na voljo kmalu.
Vstopnice: https://www.ment.si/vstopnice/

 

MENT x Deezer Playlist / A1 Xplore

Več o nastopajočih: https://www.ment.si/sl/lineup/

Več o konferenci: https://www.ment.si/konferenca/

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/776353626544424

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška. Ko-produkcija konference: Sigic.
Festival je podprt s strani Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.

e-remove