ment 2021, atmosphere in Kino Šiška

MENT? MENT… MENT!

Lani smo imeli neznansko srečo. Organizirali smo festival. Klubi so bili polni, plesali smo z roko ob roki, si delili kozarce, se smejali, kričali in živeli.

Samo dober mesec pozneje smo spoznali nov svet – svet novih pravil, svet brez koncertov. Poletni preblisk je kljub vsem restrikcijam deloval zdravilno in ko smo ravno dobro pričeli okušati svobodo, je avgusta postalo jasno, da MENTa na napovedani februarski termin ne bo. Pa ne, da smo bili tako črnogledi. Upali smo na polovične kapacitete ali pa vsaj na zamaskirane koncerte. Ampak iz čiste previdnosti, da bomo lahko zmago in svobodo okusili s polnimi pljuči, smo sprejeli odločitev, da MENT izjemoma preselimo na junij in na prosto. Perfekten izziv za dolgočasno leto. Odločno smo pričeli raziskovati prizorišča, planirati postavitve odrov, sestavljati program in ugotavljati, kaj pomeni selitev festivala iz klubov na prosto. Pozitiva je rasla vse do konca 2020, pa čeprav smo takrat najbolj zabredli v črne številke. Govorili smo o precepljenosti, koncertih s hitrimi testi… in celo o koncu epidemije.

Novo leto je prineslo šamar realnosti. Medtem ko smo finiširali prvo napoved za sedmo edicijo MENTa, so začele padati prve odpovedi festivalov, turneje so se potihoma premeščale na leto 2022, prireditveni sektor pa je neumorno iskal rešitve in sogovornike. Oblasti so bile skope s podatki, večina evropskih festivalov pa je začela javno opozarjati, da je marec zadnji čas za sprejemanje odločitev o poletju. Vmes so svoj nastop na MENTu ob izidu novega albuma napovedali nam že leta ljubi La Femme. Nato je odpadlo še en kup dogodkov in vsak dan je bilo bolj jasno, da je junij že skoraj pozabljen. Ves optimizem signalov iz tujine je bil hitro prerešetan z rafalom novih sevov in s polžjim cepljenjem.

Zdaj smo sredi aprila. Kaj bo junija, ne ve nihče. Je pa jasno, da tako simpl kot bi si vsi želeli, ne bo. Žal bomo tudi na La Femme morali počakati. Spet smo pri novih skicah in idejah, spet pri novih lokacijah. Sledimo trendom lokalizma, trajnosti in digitalizacije.

Kakšen bo letos MENT? Kdaj bo MENT? Kako bo MENT… tega ta hip ne ve nihče. Vemo samo to, da MENT bo!

 

 


foto: Aleš Rosa (MENT 2020)

e-remove