top of page

MENT Ljubljana je eden vodilnih predstavitvenih festivalov in glasbenih konferenc v Srednji in Vzhodni Evropi ter največji tovrstni dogodek v regiji. Je večkrat nagrajeni festival glasbenih odkritij, ki v simbiozi s konferenco omogoča predstavitev glasbenih izvajalcev iz cele Evrope pred mednarodnimi glasbenimi profesionalci in občinstvom. Na zadnji ediciji (februar 2024) je v štirih dneh na 16 odrih širom Ljubljane nastopilo 88 izvajalcev iz 23 držav, ki so žanrsko prehajali od neodvisnega rocka, popa, elektronike in folk-rocka do hip-hopa in DJ nastopov. Dogodke desete edicije je v štirih dneh obiskalo 7.000 obiskovalcev, med katerimi so prevladovali domači, veliko pa je bilo tudi tujih, predvsem iz okoliških držav – Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije in Italije.

Mednarodna konferenca se osredotoča na glasbeno industrijo in kreativnost. Konference, ki je največji tovrstni dogodek v širši regiji, se je udeležilo več kot 700 tujih in domačih glasbenih profesionalcev (organizatorjev festivalov, vodij koncertnih prizorišč, založnikov, glasbenih agentov, menedžerjev, predstavnikov promocijskih agencij, medijev in drugih strokovnih delegatov). Sodelujoči delegati so prišli iz 35 držav.

 

Medijski odzivi v zadnjih letih prihajajo iz cele Evrope in širše. Nastopajoče zasedbe so se pojavile tako v različnih lokalnih in regionalnih evropskih medijih kot tudi v svetovno znanih KEXP Radio, BBC Radio, Clash, The Wire, Under the Radar, The Quietus, The 405, Drowned in Sound in drugih. Dogodek se je izkazal za izjemno uspešnega – tako glede obiska kot kakovosti izvedbe in pozitivnega odziva.
 

Za leto 2025 pripravljamo enajsto edicijo festivala in konference. 

"To je resnično predstavitveni festival, ki kanalizira zefir upora, ki je prisoten v cvetočih ljubljanskih alternativnih in umetniških skupnostih, in kljubovalno gestikulira k novim evropskim glasovom, ki si povsem zaslužijo širše občinstvo, na Balkanu in zunaj njega."
KIERAN MACDONALD-BROWN, CLASH MAGAZINE, 2023

"Za tega recenzenta so obljubo, kaj bi lahko bilo »normalno«, odmevali spomini na festival, ki je bil veliko več kot »predstavitveni festival«. Toda ali sem spomine nadgradil v nekaj več, v neko mitsko nirvano zaradi vsega, kar je sledilo? Pričakovanja od MENTa so bila ogromna. Se lahko izpolnejo? K sreči je odgovor DA... Pretakale so se enake nezahtevne, prijazne in povezane vibracije, izjemno kuriran program je izpodbijal kakršnokoli idejo o anglo-ameriški izjemnosti v glasbi in zagotovil občutek sodelovanja, ki ga pogosto pogrešamo na otoku Brexit v teh dneh. To je bil še en MENT, brez dvoma eden najboljših festivalov naokoli.”
JAMES THORNHILL, UNDER THE RADAR, 2023

"Najboljše pri priljubljenih krajih in dogodkih je dejstvo, da še vedno znajo presenetiti. MENT Ljubljana je ena tradicionalnih priljubljenih festivalskih postaj. Zaradi prijaznega in hkrati kreativnega vzdušja, prijetnih prostorov v katerih se dogaja, kot tudi zaradi izbora zasedb, ki med predstavitvenimi festivali skoraj nima konkurence. Pa tudi zato, ker je vsako leto drugačen."
FULL MOON MAGAZINE, 2023

Festival se osredotoča na lokalne, regionalne in manj zastopane evropske scene, vendar gosti izvajalce iz cele Evrope. Podobno je z glasbenimi profesionalci, prisotnimi na konferenci.

V zadnjih desetih letih smo gostili predstavnike raznovrstnih festivalov:
8 Festival, Atlas Weekend, Beaches Brew, Butik, BUSH, Colours of Ostrava, Das Fest, Dour, Druga Godba, Electric Castle, Elevate, ESNS, EXIT, Europavox, Fifty Lab, Flaam, Focus Wales, Fusion, Glastonbury, Haldern Pop, Iceland Airwaves, INmusic, INOTA, Le Guess Who?, Les Trans Musicales, Lighthouse, Monkey Week, Most Wanted: Music, Pohoda, Positivus, Pop-Kultur, Punk Rock Holiday, Reeperbahn, Roadburn, Rock 4 People, Rock En Seine, Roskilde, Sharpe, Skaņu Mežs, Sonica, Sziget, Taksirat, Tallinn Music Week, Tolminator, Up To Date, Waves Vienna, Wide Awake, Wrong  …

založb:
Bassivity Group, Beggars Group, City Slang, Dallas, Glitterbeat, Ghostly International, Hyperboloid, Ink Music, KAPA, Menart, Moonlee, One Little Indian, Low Income $quad, PIAS, Pop Depression, Sire Records, Sony Music Spain, Subroutine, Timedance, Universal Music, Virgin Music, više manje zauvijek, Warner Music Group, YUKU …

glasbenih booking agencij:
A Gauche de la Lune, Analog Agency, ATC Live, Belmont, brighter, CAA, District 19, Doomstar, Earth, EBB Music, Ekipa, FMLY, Ink Music, LittleBig Agency, More Zvukov, One Fiinix Live, Paradigm, Pitch & Smith, Powerline, Primary Talent, Runway Artists, Scorched Asia, SPFM, Swamp Booking, Toolbox, Toutpartout, Voulez Vous Danser …

koncertnih promotorjev in prizorišč:
4AD, A38, Arcadia Live, ARTmania, Bad Vibrations, Cankarjev dom, Channel Zero, DamnLoud, Dirty Skunks, Dom Omladine, Drugstore, Estragon, Gala hala, Go Ahead, Good Taste, Gromka, Hali Gali, Heartnoize, KRUNK, KSET, LAA, MKC Skopje, Mochvara, Nová Cvernovka, Palác Akropolis, Panico Concerti, Paradiso, Parallel Lines, Password Production, Peti
 Kupe, Pozitivan Ritam, Tvrđava kulture Šibenik, WORM, Yugofuturism, ZEZ …

menedžmentov:
3s Management, Chimes, Every Little Thing, Hoof, Ink Music, Trinifold...

glasbenih medijev:
BBC, beehype, Clash, Complete Music Update, DIY Magazine, Drowned in Sound, Electronic Sound, First Floor, FM4, Full Moon Magazine, Inverted Audio, IQ Magazine, KEXP, Kiosk Radio, Loud and Quiet, Louder Than War, Muzika.hr, Noisey Austria, Ravnododna, The 405, The Quietus, The Wire, Under the Radar, Val 202 …

sync agencij:
Eastaste, Lusitanian, musicsupervising.com, thag's Agent …


PR agencij:

FACTORY 92, Global Publicity, mashupmash, Modern Matters, popup-records …
 

mrež:

EEnlarge Europe, EMEE, EMMA, ESNS Exchange, Europe in Sync, IMPALA, INES, Keychange, Liveurope, Music Managers Forum, RUNDA, Yurope ...

digitalnih distributerjev:
Bandcamp, Believe Digital, Phonofile, Spotify, The Orchard, TuneCore …

in drugih z glasbo povezanih podjetij ter predstavništev in pisarn za glasbeni izvoz. Na konferenci je močna prisotnost profesionalcev iz regije – predvsem iz Hrvaške, Srbije in Makedonije ter iz bližnjih držav: Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške, Italije, Nemčije.

ment platforma_edited.png

MENT kot platforma podpira in promovira slovenske izvajalce in avtorje v tujini. To počne v sodelovanju z znamko Music Slovenia in v sklopu različnih evropskih mrež (INES, ESNS Exchange, HEMI …). 


V okviru dejavnosti platforme MENT je od leta 2014 na različnih tujih festivalih in prizoriščih nastopilo 64 slovenskih zasedb ter izvajalcev in skupaj izvedlo 195 nastopov v 16 različnih državah. MENT v sodelovanju s SIGIC (Slovenski glasbenoinformacijski center) od leta 2014 organizira predavanja in delavnice na temo glasbenega posla, poimenovane fundaMENT. Na njih domači in tuji glasbeni profesionalci predajajo znanje zainteresirani javnosti. 

Andraž Kajzer / umetniški direktor in vodja festivala
Miran Rusjan / menedžer konference
Ružica Petrova / asistentka menedžMENTu
Jaša Bužinel / announceMENT –  odnosi z mediji, prevodi in lektura
Dominika Maša Kozar / digitalni marketing
Matic Urbanc / delegati & sprejemi
Jure Brglez / visual departMENT
Tina Ocvirk / visual departMENT
Matic Lovšin / web departMENT
Anja Pia Biščak / trženje
Urška Črnič / finance in administracija
Andreja Bolčina / vodja produkcije
Matej Bobič 
/ tehnična produkcija
Matej Ahlin / tehnična produkcija
Črt Batagelj / tehnična produkcija 
Staš Kramar / tehnična produkcija 
Matevž Bitenc / tehnična produkcija 
Žan Debelak / tehnična produkcija 
Maša Pavoković / vodja projekta Nove face
Marijo Zupanov / vodja prostovoljcev

CE/MENT kurirajo Jera Topolovec, Jaša Bužinel & Andraž Kajzer
appointMENT kurirajo Špela Pečjak, Tisa Kučan Lah & Urška Kleindienst  

+ ekipa Kina Šiška, ekipe klubov, stage menedžerji, vozniki, prostovoljci in vsi ostali, ki so priskočili na pomoč

Producent dogodka je Kino Šiška, zanj: Mitja Bravhar
Koproducent konference je SIGIC, zanj: Primož Kristan

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

bottom of page